introductie
taalregels
voorbeelden
links
meldpunt

Jaaroverzicht: het spatiegebruik in 2008

Het spatiejaar 2008 is voorbij. Wat maakte ons blij en wie stelde ons diep teleur? Welke fouten waren niet te missen en welke zorgden voor de meeste ophef? Reden genoeg om eens terug te kijken op het afgelopen jaar.

Welke signaleringen, onthullingen en ontdekkingen uit 2008 zijn ons bijgebleven?

 • We kwamen een grote verzameling onjuiste spaties op het spoor. Iedereen heeft er waarschijnlijk minstens eentje in zijn keukenkastje of koelkast staan. Ja, jij ook! Op bijna iedere verpakking staat namelijk wel een Voedingswaarde wijzer.
 • Er bleek een spatiefout te staan op een officieel Surinaams bankbiljet: Suriname rivier.
 • Vanwege de grote belangen die op het spel staan bij het eindexamen, worden teksten van de examens in het algemeen grondig gescreend. Ondanks dat alles bleek in het eindexamen Aardrijkskunde nog een heuse spatiefout te zitten: 'oorzaak-gevolg relatie'.
 • De RDW had slecht nieuws: het bromfietsregister was gestolen en daardoor niet meer beschikbaar
 • Een fietsenmaker maakte reclame met de tekst: buiten band kopen, binnen band gratis.
 • Volgens het Jeugdjournaal zijn tegenwoordig de scheidsrechters te kort, en dat is natuurlijk een groot probleem.
 • "De voorwaarden zijn ruim genomen zodat veel mensen met een hypotheek en/of een pensioen te kort van banksparen kunnen profiteren." Te kort profiteren? Dat is toch net jammer.
 • De Gemalenstichting bracht een gemalen gids uit. Waarschijnlijk per ons te bestellen.
 • We kregen begin december in korte tijd ineens tientallen mailtjes over de posters van Knorr. In het hele land is in de bushokjes te zien dat Knorr de Groenten Soep vol stopt met groenten. En met onjuiste spaties. (Zitten er tussen de lettervermicelli eigenlijk ook spaties?)

Ging het dan alleen maar fout?

Nee, er waren gelukkig ook een paar lichtpuntjes in het afgelopen jaar.

 • Vele jaren heeft er in de online reisplanner van NS op een prominente plek gestaan dat je ook een 'terug reis' kon plannen. We ontvingen daar wekelijks wel een mailtje over. Afgelopen jaar stond er tot onze grote vreugde ineens terugreis. Hulde!
 • Aan het begin van het jaar verkocht Venco nog Drop toppers, maar aan het eind van het jaar stond er gelukkig Droptoppers op de vernieuwde verpakking. Prachtig!
 • De homepage van Google trekt vele bezoekers en het was ons dus een doorn in het oog dat daar 'advertentie programma's' met een onjuiste spatie geschreven stond. Tot daar ergens in het afgelopen jaar ineens advertentieprogramma's van werd gemaakt. Geweldig!

Typisch 2008

Onjuist spatiegebruik is van alle tijden. Maar sommige voorbeelden horen toch echt bij 2008.

 • Het was het jaar van het rookverbod, en dus ook van het rokers cafť
 • De krediet kriesis leidde tot paniek bij menig Icesave spaarder.
 • Rita Verdonk ontkende zich ooit te hebben aangemeld voor de PSP, terwijl het originele aanmeldformulier al opgedoken was. Een affaire van niks. Wij vielen vooral over haar interesse voor de gedetineerden problematiek.
 • Peter R. de Vries bracht nieuw leven in de zaak van de 'Puttense moordzaak verdachte.
 • Voor Albert Heijn was 2008 het jaar van de smurfen. Helaas gaven ze de meeste smurfen een naam met een onjuiste spatie erin. Om met de Mopper Smurf te spreken: ik haat onjuiste spaties!
 • Tijdens de Olympische Spelen kwam VPRO met de Olympische Sport Quiz.
 • Fokke & Sukke maakten een grap over het burka verbod. Het zou verboden moeten worden.
 • En dan hadden we nog het Grote Rechtervoeten Mysterie...

2008 was natuurlijk ook het jaar van het EK Voetbal. Heel Nederland kleurde letterlijk en figuurlijk oranje. En dus konden we lezen over het oranje gevoel, verschenen oranje kenners in praatprogramma's, verkochten de winkels oranje knallers en oranje pakketten, en trok een grote schare oranje fans de straten op. De finale werd natuurlijk gespeeld met de finale bal.

De tien geboden

We werden regelmatig in de gebiedende wijs aangesproken. De tien geboden van het afgelopen jaar:

 1. Plak tattoos..!
 2. Denk puzzels..!
 3. Print papier..!
 4. Koop zondag..!
 5. Fiets marathon..!
 6. Proef tijd..!
 7. Stort gelden..!
 8. Print gemak..!
 9. Niet tang..!
 10. Kweek lust..!

(Bij Albert Heijn gebood men ons nog om medewerkers te vullen, maar daar komen we zo op terug.)

Hoeveel?

Er was nog wel eens onduidelijkheid over de precieze aantallen. Want hoeveel kinderen, heide, nella, vruchten, bessen en olie zitten er nou precies in een school kinderen, een berg heide, legio nella, een bos vruchten, een bos bessen en een bad olie? Nee, dan waren anderen een stuk preciezer toen ze het hadden over tachtig kilometerzones, 2 eurostukken, een kilometer vergoeding en 330 milliliter flessen. Toch?

Super?

Hoe super supermarkten ook zijn, tot correct spatiegebruik lijken ze niet in staat. We zijn gestopt met het publiceren van voorbeelden van Aldi, omdat daar geen eer meer aan te behalen viel. Die bron is onuitputtelijk. We zouden dagelijks een nieuw voorbeeld van Aldi kunnen publiceren. Maar ook andere supermarkten kunnen er wat van. Super de Boer verkoopt bijvoorbeeld oude wijvenkoek - die koek is vast heel taai. En C1000 lanceerde een grote campagne rond de Proef Tijd voor hun huismerk.

Albert Heijn is in deze categorie een geval apart. De grootgrutter let wel op de kleintjes, maar heeft klaarblijkelijk geen oog voor onjuiste spaties. De smurfen van Albert Heijn werden hierboven al genoemd. Daarnaast zocht men bij Albert Heijn vul medewerkers, en verkocht men bijvoorbeeld lente kriebels, vakantie pakketten, speculaas brokken en appelpartjes snijders.

Talen naar spaties

Zelfs mensen die dagelijks met taal bezig zijn - en er misschien wel hun beroep van gemaakt hebben - maken soms fouten met spaties. Juf Melis kwam met online spelling oefeningen, maar moest zelf blijkbaar nog even met spaties oefenen. Een dynamische organisatie uit Utrecht zocht een nieuwe eind redacteur, en dat leek ons terecht. Als je Nederlands als tweede taal leert, kun je gevorderde taalcursussen volgen. Het schrijven van efficiŽnte internet teksten is volgens Schrijf.be een vak apart. Prinses Laurentien sprak over noemenswaardige alfabetiserings initiatieven. BruutTaal schreef over het vreemde talen onderwijs, maar corrigeerde dat gelukkig snel. Dagnall is een flexibel talen instituut. Van Dale organiseerde ten slotte de woord van het jaar verkiezing.

Uitgeverij Balans heeft een nieuw boek uitgegeven: het 'dubbele namenboek'. Heb jij ook een namenboek dubbel? Dan kunnen we misschien ruilen.

Is daar alles mee gezegd?

Nee, er was nog wel meer dat ons aan het denken zette. Zou jij bijvoorbeeld een bord volgen dat je verwijst naar een pick nickplaats of naar glas tuin bouw? Laat jij foto's maken bij een fotograaf die gespecialiseerd is in vrijwerk? Durf je wat te bestellen bij bar personeel? Of ga je een keertje mee op bezoek bij de familie Patat of de familie Schotel?

Waarom willen volwassenen spellen en gaan alleengaanden reizen? In wat voor land mag je dames hakken voor slechts 4,95 euro? Kun je wat zien in een blinde hoekspiegel? Zou jij parkeren op een invalide parkeerplaats? Of plassen op invalide toiletten? Wat moeten we denken van artis anale pralines..?

Uit al die onjuiste spaties van het afgelopen jaar gaan we 'de onjuiste spatie van 2008' kiezen, en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Een deskundige jury heeft zes onjuiste spaties van afgelopen jaar genomineerd, en we willen daar nu met de bezoekers van deze site een winnaar uit kiezen. Dat wordt 'de onjuiste spatie van 2008'.

>> Klik hier en doe mee! <<