rss-feed
twitter-feed
facebook

Verkiezingsuitslag: de onjuiste spatie van 2012

De afgelopen twee weken hebben ruim tweeduizend bezoekers van de website hun stem uitgebracht voor de verkiezing van 'de onjuiste spatie van 2012'. De stemmen zijn nu geteld en er is een duidelijke winnaar. Een van de zes genomineerde voorbeelden kreeg iets meer dan de helft van de stemmen. Een afgetekende overwinning dus.

De winnaar

Rijks museum De winnaar van de verkiezing van 'de onjuiste spatie van 2012' is de spatie in het nieuwe logo van het Rijksmuseum. Het museum kreeg in augustus 2012 een nieuw logo waarin 'Rijks museum' met een spatie geschreven staat. Veel mensen maakten in augustus al meteen flink boos om de spatiefout in het logo. De ergernis is in de afgelopen maanden blijkbaar niet minder geworden. Een typisch geval 'van kwaad tot ergernis'.

De afgelopen jaren werd de verkiezing steevast gewonnen door een spatie die een grappige onbedoelde bijbetekenis opleverde. Zo won vorig jaar de spatie in de nieuwskop "Veel diarree gevallen in Nickerie". Dit jaar stemden mensen niet voor de leukste fout, maar voor de grootste spatieblunder. "Het is niet de grappigste spatiefout, maar wel een waarvoor we ons collectief moeten schamen", merkte Koen op. Veel stemmers lieten bij hun keuze zwaar meewegen dat het Rijksmuseum een nationale cultuurinstelling is. "Van het Rijksmuseum verwacht je toch echt dat zij het goede voorbeeld geven", aldus Erwin. Thomas schreef: "De hoeder van ons nationale erfgoed verloochent datzelfde erfgoed - onze taal - met deze fout. Diep triest." En Gaston voegde daaraan toe: "Als het Rijk zich niet meer aan zijn eigen spelling houdt, kan het die beter afschaffen." Serieuze zaken. Maar er werd ook gelachen: De opening van het museum was toch pas in 2013 gepland?

De spatie in het logo was in de zomer van 2012 ook al veel in het nieuws. Ook in die zin is het echt 'de onjuiste spatie van 2012'. Veel stemmers herinnerden zich dat de ontwerpster en de woordvoerder van het museum toen lieten weten dat die spatie juist heel bewust was geplaatst; ze kwamen prompt met allerlei argumenten om hun ontwerpkeuze te onderbouwen. Dat lijkt nu een averechts effect te hebben gehad. Kees schreef bijvoorbeeld: "Per ongeluk een onjuiste spatie plaatsen is hilarisch. Dat doelbewust doen is buitengewoon ergerlijk." Hugo haakte daarbij aan: "Het stoorde mij het meest dat de verantwoordelijken het later in de media bagatelliseerden. Stuitend." We kregen veel vragen over de spatie in het logo. Voor de volledigheid hebben we de veelgestelde vragen over het logo van het Rijksmuseum op een rijtje gezet.

Wim Pijbes (directeur van het Rijksmuseum) riep zijn Twitter-volgers op om allemaal op het 'Rijks museum' te stemmen. Blijkbaar wilde hij deze spatieverkiezing graag winnen. Zou dat zijn omdat hij dan een goed excuus heeft om het logo aan te passen? Voor veel mensen was dat precies de reden om op dit voorbeeld te stemmen. Annemieke bijvoorbeeld: "Eens kijken of we ze alsnog kunnen ompraten hun gevel te gaan verfraaien?" Pieter hoopt mee: "Misschien dat men als het museum wint overweegt alsnog die spatie weg te halen." En Marion schreeuwde uit: "Alsjeblieft: géén tien jaar wachten maar direct wijzigen, dat logo!" Volgens Frits heeft ook dit nadeel wel zijn voordeel: "Het Rijksmuseum heeft op onnavolgbare wijze aan een miljoenenpubliek het belang van correct spatiegebruik onder de aandacht gebracht. Hulde! Nu die foute spatie nog weg uit het logo." Wij hopen natuurlijk van harte met jullie mee.

 

Nummer twee en drie

Je zou het bijna vergeten, maar er waren nog vijf andere voorbeelden genomineerd.

Op grote achterstand eindigde de tekst "Speelterrein voor twee tot zes jarigen" op de tweede plek. De tekst staat op een bord bij een speeltuin in Heerhugowaard. Als je de tekst letterlijk leest, mag je zelfs als je jarig bent niet in deze speeltuin spelen. Tenzij je een tot vijf jarige vriendjes meeneemt. "De tekst roept een heel nieuwe werkelijkheid op, met nieuwe regels, nieuwe beperkingen, prachtig absurd!", lichtte Cyriel zijn keuze toe. "Leuk en tegelijk verdrietig, want vindt maar eens 6 jarigen om mee te spelen op je verjaardag", zo vatte Anne de situatie samen.

De menukaart met de 'oude kaaskroketten' eindigde op de derde plek. Door de spatie stonden er geen kroketten met oude kaas op de menukaart, maar oude kroketten. En wie wil er nou oude kroketten? "Gewoonweg hilarisch", aldus Marijke, "want als je snapt waarover het gaat, bestel je ze natuurlijk nooit!" Het leek overigens wel of er vooral vegetariërs op deze optie hebben gestemd. "Als vegetariër kan ik me niets viezer voorstellen dan oude kaaskroketten", schreef Erny.

En verder

Schoenmaker 'De Halve Zool' eindigde met zijn reclameslogan "Alle dames hakken" op de vierde plaats. Mogen alle dames hier hakken, of mogen heren hier juist dames hakken? Of wordt er nog iets anders bedoeld? De stemmers hadden allerlei wilde ideeën over wat er zich bij deze schoenmaker af zou kunnen spelen, en lagen vervolgens dubbel van het lachen. "Dames hakken vind ik de leukste, gewoon omdat ik dat zo voor me zie!", lachte Riejet toen ze haar stem uitbracht.

De vraag over de 'lange woordenangst' in het RTL-programma 'Echt waar?!' is op de vijfde plaats geëindigd. Op televisie mag je dit soort fouten niet maken, vonden veel stemmers. Maar de persoon die de quizvraag heeft bedacht, zal zelf wel lijden aan langewoordenangst. Wat een ironie dat nou juist dit woord in twee delen wordt gehakt! "Maar alles beter dan dames hakken, nietwaar?", relativeerde Vivianne deze spatiefout met een knipoog.

Op de zesde plaats eindigde het 'verstopt fruittaartje' van 24Kitchen. Een fruittaartje verstoppen... daar zagen veel mensen de lol wel in. Henriette zag het helemaal voor zich: "die verbouwereerde kok die de oven opendoet, en weg taartje!" In werkelijkheid was het fruittaartje natuurlijk helemaal niet verstopt, maar was er fruit verstopt in het taartje zelf. Een 'verstoptfruittaartje' dus. De spatie maakt het verschil.

De uitslag

We zetten de hele uitslag van de verkiezing nog even op een rijtje. Tussen haakjes staat steeds het behaalde percentage van de stemmen.

  1. Rijks museum (51,1% van de stemmen)
  2. Twee tot zes jarigen (20,8%)
  3. Oude kaaskroketten (11,2%)
  4. Dames hakken (7,7%)
  5. Lange woordenangst (6,0%)
  6. Verstopt fruittaartje (2,6%)

Uit alle reacties blijkt dat jullie weer veel plezier hebben gehad met de spatieverkiezing. Dat doet ons deugd. Er is weer veel gelachen en ook veel geleerd - zo zien we dat graag. Het grappige is dat alle voorbeelden reacties opleverden van mensen die ervan overtuigd waren dat uitgerekend dat voorbeeld zou gaan winnen. Ferry voegde bij zijn stem een scherpe analyse van de zes nominaties: "Om vrouwen van hun lange woordenangst af te helpen gaan twee tot zes jarigen in het Rijks museum dames hakken. De overblijfselen zullen worden verwerkt in oude kaaskroketten. Vegetariërs beveel ik derhalve een verstopt fruittaartje aan."

Aan degene die de winnende fout heeft gemaakt, zullen we binnenkort een toepasselijke prijs uitreiken.

Onder de stemmers hebben we drie exemplaren van het boek Weg om legging verloot. De drie gelukkige winnaars hebben inmiddels per e-mail bericht ontvangen.

 

Deel de verkiezingsuitslag met je vrienden op Twitter of Facebook: zet op Twitter post op Facebook

 

Hieronder worden de zes voorbeelden nog een keer getoond, met daarbij een selectie uit de reacties die de stemmers bij hun stem hebben gegeven. Als je op een foto klikt, zal de pagina met het bijbehorende voorbeeld in een nieuw venster worden geopend.

Winnaar:
'Rijks museum'
(Nominatie 4)
"Het is niet de grappigste spatiefout, maar wel een waarvoor we ons collectief moeten schamen." (Koen) - "Het stoorde mij het meest dat de verantwoordelijken het later in de media bagatelliseerden. Stuitend." (Hugo) - "Deze krijgt mijn stem, zonder twijfel, omdat het een grotere spatie is dan al die andere. In letterlijke zin natuurlijk, maar ook figuurlijk." (Lutek) - "De hoeder van ons nationale erfgoed verloochent datzelfde erfgoed (onze taal) met deze fout. Diep triest." (Thomas) - "Geef nooit onjuiste visuele informatie', dat is wat de stelregel is voor leerlingen met spellingproblemen of dyslexie." (Carine) - "Haarspatie of niet, dit is gewoon belachelijk. Punt." (Roland) - "Het zou een goed logo zijn voor het Rijksspatiemuseum!" (Sophie) - "Dat goedpraten van een domme fout is ook nogal ergelijk." (Ellen) - "Deze is zo erg dat hij het verdient om nogmaals in de publiciteit te komen." (Max) - "Dit is een zó ernstig cultuurbarbarisme, ik schaam me ervoor." (Margriet) - "Domheid is een ding, maar bewust een woord fout spellen voor een logo is het vieren van idiotie!" (Joris) - "Een Nationale Blunder." (Harm) - "Eens kijken of we ze alsnog kunnen ompraten hun gevel te gaan verfraaien...?" (Annemieke) - "Hoewel het een bewuste keuze is toch niet om aan te zien." (Harald) - "Als zelfs de grootste hoeders van onze cultuur niet meer kunnen spellen, is het met onze taal droevig gesteld..." (R.) - "Deze is jaargebonden en heeft de titel dus verdiend." (Inge) - "Fout blijft het, wat de ontwerper ook zegt." (Pim) - "Misschien niet de ergste, wel de meest ergerlijke fout!" (Loes) - "Niet de grappigste fout maar wel de allergrootste" (gerben) - "Omdat het ontworpen is door professionals. En vooral blijven geloven in je eigen gelijk. Een schande." (Rijk) - "Pure armoede als de spatie wordt ingezet om een gebrek aan inspiratie of creativiteit te maskeren." (Jessica) - "Van het Rijksmuseum verwacht je toch echt dat zij het goede voorbeeld geven." (Erwin) - "Vreselijk, dit is namelijk niet uit domheid maar uit arrogante eigenwijsheid!" (Babette) - "Diep triest.." (Esther) - "Dit logo is alleen bruikbaar als het wordt doorverkocht aan het museum ter nagedachtenis aan Rijk de Gooijer." (Eric) - "Een instituut ter behoud van ons erfgoed dat dat doelbewust weggooit om toeristen ter dienst te zijn gaat mij veel te ver." (Fokko) - "Halve zolen zijn het bij het Rijksmuseum" (Martin) - "Het nieuwe logo is ergerlijk, de andere kan je tenminste een beetje om lachen." (Karl) - "Maar hopen dat er heel gauw een nieuw logo komt voor het Rijksmuseum." (Joke) - "omdat ik het schandalig vind dat een cultuurinstelling zo weinig om de geschreven nederlandse cultuur geeft" (Harald) - "Per ongeluk een onjuiste spatie plaatsen is hilarisch. Dat doelbewust doen is buitengewoon ergerlijk." (Kees) - "Spelfout is spelfout - dus niet spel fout - ook als je de grafisch ontwerper achter het nieuwe beeldmerk van het Rijksmuseum bent." (Jeroen) - "Alsjeblieft: géén tien jaar wachten maar direct wijzigen, dat logo!" (Marion) - "Andere spaties zijn vermakelijker, maar deze verdient het meeste aandacht omdat een culturele autoriteit er verantwoordelijk voor is." (Martijn) - "Gewoon, omdat ie zo veel in het nieuws is geweest." (Léan) - "Het culturele erfgoed bewaren begint met het culturele erf goed bewaren. En daar hoort het goed toepassen van de taalregels op dat culturele erf bij." (Jelle) - "Ruks Museum for the win!" (Luuk) - "Van het Rijks vind ik het echter wel sympathiek dat ze de fietstunnel die het museum kenmerkt ook in hun logo opnemen." (Jaap) - "De duurste foute spatie." (Maarten) - "Ontwerpster logo Rijksmuseum mag nog wel eens weten, dat dit veel SOS-fans een doorn in het oog is." (Yvonne) - "Dat verkeerde spaties plaatsen een kunst is blijkt maar al te goed uit dit voorbeeld. Een verkeerdespatiemuseum, dat zou nog eens een goed idee zijn." (Laurens) - "Inderdaad van het Rijksmuseum zou je wat anders verwachten...." (Jack) - "Nationaal erfgoed!!" (Jonatham) - "Pijnlijk. Een instituut als het Rijksmuseum krijgt zo een amateuristische bijsmaak." (Hans) - "Spatie totaal ongepast. Zou makkelijk voor het buitenland zijn, maar nu dus zelfs een internationale foute spatie" (Kees) - "Stelling: "Spel ons nationale erf goed"..." (Joyce) - "Hoe één spatie een enorme hoeveelheid free publicity kan opleveren" (Stijn) - "Ik stem op het lelijke 'Rijks museum'. Wat een rare knieval voor de buitenlandse bezoeker. Weet een buitenlander dan wel wat 'Rijks' betekent...?" (Arda) - "Misschien dat men als het museum wint overweegt alsnog die spatie weg te halen." (Pieter) - "Als het Rijk zich niet meer aan zijn eigen spelling houdt, kan het die beter afschaffen." (Gaston) - "Die spatie maakt me ziedend, vandaar mijn stem." (Bas) - "Dit is geen logo, dit is een woord. En op woorden zijn spellingsregels van toepassing." (Nick) - "Het Rijksmuseum heeft op onnavolgbare wijze aan een miljoenenpubliek het belang van correct spatiegebruik onder de aandacht gebracht. Hulde! Nu die foute spatie nog uit het logo natuurlijk." (Frits) - "Ik dacht dat het een foutje was van de spandoekenmaker, maar dit is dus het officiële logo van het Rijksmuseum? Ik ben sprakeloos." (Bart) - "De andere fouten zijn wel veel grappiger, maar die van het Rijksmuseum is gewoon schandalig." (Lies) - "Omdat het Rijks van ons allemaal is." (Arend) - "Is de eerste prijs ook meteen een geldige reden om de onjuiste spatie aan te passen? Zou mooi zijn." (Joke) - "De meeste foute spaties zijn grappig tot heel grappig, maar om het rijks museum kan ik niet lachen" (Peter) - "Niet de grappigste dit jaar, maar de meest maatschappelijk relevante." (Jip) - "Tsja, een onjuiste spatie die het nieuws haalt, dat moet dan wel de onjuiste spatie van 2012 zijn!" (Jorgen) - "Vooral gekozen vanwege de stelligheid waarmee de ontwerper van het logo achteraf deze blunder probeerde te rechtvaardigen." (Tom) - "Wat mij betreft de verschrikkelijkste spatie van het jaar!" (Patricia) - "Zonder enige twijfel is het duur betaalde logo van het Rijksmuseum de misser van het jaar, al moest ik lachen om een ingezonden brief waarin geopperd werd dat die spatie misschien diende om de fietsers door te laten." (Marlies) - "Niet de ergste an sich, maar wel het ernstigste verzaak in een voorbeeldfunctie. Trouwens, wie is die Rijk?" (Gerrit) - "Ik ben blij voor Rijk dat hij nu zijn eigen museum heeft." (Tim) - "Eindelijk mijn eigen museum!" (Rijk)

Nummer 2:
'Twee tot zes jarigen'
(Nominatie 2)
"De speeltuin met lastige regels is het leukst!" (Jeroen) - "Dit voorbeeld geeft goed aan hoe belangrijk spelling is voor de betekenis." (André) - "Een KAPITALE :-) blunder" (Dirk) - "Erg grappig, een speelpleintje waar je allen maar mag spelen als je jarig bent." (Riet) - "Hilarisch bordje. Hiep hiep hoera!" (Tienk) - "Ik zag het direct voor me!" (Mirjam) - "Leuk en tegelijk verdrietig, want vindt maar eens 6 jarigen om mee te spelen op je verjaardag." (Anne) - "Omdat de uitdaging om deze goed te schrijven het grootst is." (Jelle) - "Mede door de woorden 'twee' en 'zes' in hoofdletters te schrijven vind ik dit de winnaar. Alsof ze hun vreemde statement willen benadrukken." (Jorrit) - "Omdat de alternatieve uitleg zo leuk is!" (Rianne) - "Dat bord voor het speelterrein vind ik hilarisch, alsof de politie de kinderen komt controleren. Oh wee, als je net zeven bent geworden!" (Geert) - "En als je dan als jarige nog trakteert op oude kaaskroketten, is je feestje helemaal mislukt..." (Steven) - "Omdat hij zo écht fout is en daardoor een hele andere betekenis krijgt." (Rianne) - "Allemaal leuk, maar deze leek me de meest leerzame - taalkundig gezien." (Mischa) - "Het is maar goed dat de locatie van dit bord niet op Facebook staat, want dit zou het "verjaardagsfeest" in Haren volledig overtreffen." (Chris) - "Sneu hoor, sta je daar als Jarige Job met je niet-jarige vriendjes en mag je er niet in! :-)" (Mirjam) - "Ik ben met zeven jarigen, mag ik er dan niet op?" (Sheelagh) - "Het staat er zo streng. En ze willen alleen maar die rottige zevenjarigen wegjagen." (Liza) - "Ik stem op nummer 2. Voor alle jarigen." (André) - "Wel jammer als je je verjaardag daar wil vieren en je er alleen met kindjes naartoe kunt die toevallig dan ook jarig zijn. ;)" (Ellis) - "De tekst betreffende de jarigen roept een heel nieuwe werkelijkheid op, met nieuwe regels, nieuwe beperkingen, prachtig absurd!" (cyriel) - "Om de speeltuin voor twee tot zes jarigen moest ik het hardst lachen." (Veerle) - "Nou, dan ben je wel jarig!" (Nellie) - "Overal ruimtegebrek en dit speelveldje blijft maar leegstaan door die stomme regeltjes. Leer die jarigen nou maar gewoon schrijven..." (Ellen) - "Omdat hier eigen twee spaties ingevoerd zijn en het koppelteken achterwege gelaten is." (Klaas) - "Deze staat voor mij symbool voor onjuist taalgebruik in de openbare ruimte." (Hans) - "Ik heb toch maar voor de leukste begeleidende tekst gekozen." (Bobo) - "Hoe spaties tot absurditeiten en dus een glimlach kunnen leiden." (Freek)

Nummer 3:
'Oude kaaskroketten'
(Nominatie 6)
"Juist het tegendeel van wat een zaak wil bereiken: verse producten leveren." (Alexander) - "Hierom moesten mijn vrouw en ik het hardste lachen." (Sander) - "Belegen kaaskroketten, ook lekker." (Charlotte) - "Eet smakelijk!" (Jack) - "Toch nog lekkerder dan de frikan dellen." (Martijn) - "Als vegetariër kan ik me niets viezer voorstellen dan oude kaaskroketten." (Erny) - "Ben ik blij dat ik geen vegetariër ben!" (Herman) - "Een fout van zo'n kaliber dat ik het niet meer zou bestellen, en dan ben ik nota bene vegetariër." (Timon) - "Een keuze in een menu waarover ik ter plekke een vraag gesteld zou hebben." (Wout) - "Oude kaaskroketten geeft een grappige verwarring en is gewoon erg slordig." (Jeroen) - "Oude kaaskroketten smaken prima bij nieuwe haringmootjes" (Dick) - "Gewoonweg hilarisch, want als je snapt waarover het gaat, bestel je ze nooit!" (marijke) - "Ik ben vegetariër en gek op kaaskroketten, dus zelfs een oude kaaskroket gaat er bij mij wel in." (Jeanette) - "Tja, ook als vegetariër wil ik graag wat lekkers eten." (Paula) - "het lijkt een onschuldig schrijffoutje maar heeft opeens een heel andere betekenis." (Ed) - "Met stip eerste" (Joep) - "Jonge jonge... kaaskroketten." (Meip) - "Heerlijk als de betekenis zo verandert." (Vincent) - "Persoonlijk verkies ik jongekaaskroketten..." (Derk) - "Mijn man vond dat ik het hardste lachte om de kroketten..." (Marita) - "Het kan zijn dat degene die oude kaaskroketten heeft opgeschreven last van langewoordenangst heeft." (Marijke)

Nummer 4:
'Dames hakken'
(Nominatie 5)
"Het is een klassieker, maar wel een duidelijke voor het belang van de spatie." (Marjan) - "Het is een schande dat er anno 2012/2013 in dit moderne land nergens gelegenheid is om eens heren te hakken. Nog niet eens gratis!" (Astrid) - "Met dames hakken ging ik naar het rijks museum om haar spatie te zien." (Albert) - "Als dame met hakken en schoenentic sprak deze mij het meeste aan." (Annette) - "Leuke plek om je frustratie uit te leven, vooral voor de heren!" (Anouk) - "Absoluut de grappigste." (Tristan) - "Alle nominaties zijn leuk, maar dit is toch wel de meest hilarische." (Dyana) - "Dames hakken vind ik de leukste, gewoon omdat ik dat zo voor me zie!" (Riejet) - "Ze zijn allemaal erg leuk, maar 'dames hakken' gaf het hardste lachsalvo :)" (Marja) - "Een halve zool met humor." (Wouter) - "Iemand die z'n zaak De Halve Zool noemt, verdient sowieso een prijs! Hij maakt zijn naam wel heel erg waar..." (Marlies) - "Hakken maar!" (Gijs) - "Dit is echt de enige waar ik ook om kan lachen. De andere zijn wel fout, maar niet grappig." (Maureen) - "Ik kom zo vaak langs dat bord en elke keer zie ik die dames weer hakken met hun stilettohakken." (Anne-Marie)

Nummer 5:
'Lange woordenangst'
(Nominatie 3)
"Om het op televisie zo fout te doen met zo'n ironisch woord is natuurlijk helemaal geweldig." (Remco) - "Leuk dat dit voorbeeld de langewoordenangst van de schrijver illustreert." (Karen) - "Zo mooi krijg je ze niet vaak." (Elske) - "Begrijpelijk dat je een spatie zet in langewoordenangst als je daar last van hebt..." (arno) - "Omdat hij zo mooi terugslaat op zichzelf." (Benjamin) - "Vanwege de ironie: lange woordenangst" (Rein) - "Bij deze nominatie vallen vorm en inhoud als het ware samen." (Ewout) - "Hippopotomonstrosesquippedaliofobie... Wat een bak dat het juist met dìt woord zó goed mis ging met de Nederlandse vertaling!" (Petra) - "Deze beschrijft mooi het echte probleem." (Alex) - "Ironie ten top!" (Martijn) - "Vanwege de 'intrinsieke hilariteit' van het opbreken van júist dít woord." (Herman) - "Langewoordenangst natuurlijk, want ironischer komen ze niet." (Renske) - "Lange woordenangst refereert zo mooi aan zichzelf." (Jeroen) - "Extra leuk door de (onbedoelde) zelfreferentie" (Gisela) - "Uitgerekend langewoordenangst met een spatie schrijven spant toch wel de kroon!" (Merlijn) - "Iemand met langewoordenangst moest haast wel het woord zelf in stukjes hakken (alles beter dan dames hakken, nietwaar?)" (Vivianne) - "Omdat ze die gewoon niet fout mogen hebben, tenzij er inderdaad sprake is van een dergelijke fobie. Whaaa!!" (franklin) - "Zo mooi, dat de emotie al in het gebruik van het woord zelf zit!" (Karen)

Nummer 6:
'Verstopt fruittaartje'
(Nominatie 1)
"Je zou maar op zoek moeten gaan naar een fruittaartje dat verstopt is." (José) - "Bij deze had ik 5 minuten lang de slappe lach!" (Rowan) - "Hatsjikidee!" (Floris) - "Ik ben gek op verrassingen én op taart." (Janine) - "Bij deze moest ik echt nadenken wat de bedoelde betekenis was." (Ronald) - "Briljant idee voor een feestje: vind het verstopte fruittaartje!" (Bente) - "Ik zie het al voor me: die verbouwereerde kok die de oven opendoet, en weg taartje!" (Henriette)

Meer weten over onjuist spatiegebruik?

Heb je ook zo moeten lachen om al die voorbeelden? En zou je wel meer willen weten over onjuist spatiegebruik? Lees dan Weg om legging, een vrolijk zwartboek over onjuist spatiegebruik.