rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

langewoordenangst [Televisie, 23 april 2012]

volgende voorbeeld

langewoordenangst
Hippopotomonstrosesquipedaliofobie leidt tot onjuist spatiegebruik. Mensen die aan hippopotomonstrosesquipedaliofobie lijden, zijn namelijk bang voor lange woorden. En wat is de gemakkelijkste manier om lange woorden kort te maken? Inderdaad: spaties invoegen. Helaas is het ook een onjuiste manier. Want al die ingevoegde spaties zijn onjuiste spaties. En daar kunnen mensen die bang zijn voor onjuiste spaties dan weer niet tegen.

In het RTL-programma 'Echt waar?!' zat afgelopen zaterdag de vraag wat het woord 'hippopotomonstrosesquippedaliofobie' betekent (alsof het nog niet lang genoeg was, schreven ze het met een p te veel). Mensen konden kiezen uit 'Lange woordenangst' en 'Grote dierenangst'. Blijkbaar lijdt de redacteur van het televisieprogramma zelf ook aan hippopotomonstrosesquipedaliofobie, want beide woorden zijn hier fout gespeld. Angst voor lange woorden is natuurlijk 'langewoordenangst'!

Angst voor grote dieren noemen we 'grotedierenangst'. Als je héél erg bang bent voor dieren in het algemeen zou je dat ook 'grote dierenangst' met een spatie kunnen noemen. Lijd je aan langewoordenangst en ben je daarnaast ook bang voor dieren? Dan kun je dus beter héél bang zijn voor dieren in het algemeen dan dat je specifiek bang bent voor grote dieren.

[ link: http://www.rtl.nl/xl/#/u/7d95faf2-8dd4-3404-9e71-1d004c46d988 ]