rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

Rijksmuseum [Logo, 23 augustus 2012]

volgende voorbeeld

Rijksmuseum
Het Rijksmuseum heet voortaan het 'Rijks museum', zo heeft de ontwerper van het nieuwe logo bedacht.

Het nieuwe logo werd gisteren onthuld - mét spatie in de naam dus. Nog nooit kreeg ik binnen een halve dag zo ont-zet-tend veel meldingen binnen over één spatie. Maar het Rijksmuseum is natuurlijk van ons allemaal, dus wie aan het Rijksmuseum komt, komt aan iedereen. Zo bleek. 

Logo-ontwerpster Irma Boom heeft de spatie tussen 'Rijks' en 'museum' heel bewust aangebracht vanwege de koosnaam van het museum. "Iedereen noemt het liefkozend het Rijks", aldus Boom. Maar dat is natuurlijk nog geen reden om het met een spatie te schrijven. Mensen mogen 'ons' museum liefkozend noemen zoals ze willen, maar het blijft natuurlijk gewoon het 'Rijksmuseum'. 

Uit de grote verzameling e-mails die ik heb ontvangen, blijkt dat iedereen die spatie in het logo afkeurt. Een kleine spatie als grafisch truucje in het logo zou eventueel nog kunnen, maar dit kan echt niet. Voor je het weet gaan mensen het nog als 'Rijks museum' schrijven ook! 

Het oude logo was meer dan dertig jaar oud. Volgens Irma Boom gaan dit soort logo's meestal een jaar of tien mee. Maar wij hopen natuurlijk dat de spatie in dit logo niet lang mee zal gaan. 

Update: het nieuwe logo van het Rijksmuseum is in december 2012 verkozen tot onjuiste spatie van 2012.

[ link: http://nos.nl/artikel/409547-nieuw-logo-voor-rijksmuseum.html ]