introductie
taalregels
voorbeelden
links
meldpunt

Jaaroverzicht: het spatiegebruik in 2013

Het spatiejaar 2013 nadert het einde. Welke spaties bepaalden dit jaar - letterlijk of figuurlijk - het nieuws? Welke spaties maakten de meeste indruk? Welke waren het grappigst en welke juist helemaal niet? Tijd voor een terugblik.

Typisch 2013

2013 was het jaar waarin Willem-Alexander onze koning werd. En dus was het het jaar van de AEX Konings index en de Kroontjes korting. Tijdens de Kroontjes weken aten we vanzelfsprekend niks anders dan Willem van Oranje vla en Oranje boven pudding (gelukkig konden we daarna weer gewoon Oost west thuis best vla eten met bokkepootjes smaak). Iedereen wilde de Koning zoenen. Overbodig om te zeggen dat er ook een onjuiste spatie zat in het Koningslied. En uiteindelijk moest Maxima portretten verwijderen.

Wat was er verder nog in het nieuws? De politie zocht een Renault met 40 jarige mannen erin - dat zal me een feestje geweest zijn. Vanwege een storing in de Botlektunnel werd het verkeer omgeleid via een stoffenroute die gevaarlijk was. KLM wilde alleen reizende kinderen in de vliegtuigen - logisch eigenlijk. Toen Benedictus XVI aftrad als paus verscheen er een nieuwsbericht onder de kop Paus op non actief, maar die bleek gephotoshopt te zijn. In examentijd was er opschudding door een schoolexamenlek. PostNL maakte bekend dat de gulden postzegels - uit het gulden tijdperk - niet langer geldig zouden zijn. En toen kwam er ook nog ineens een valse postzegelbende in het nieuws. Aan het eind van het jaar was er discussie over de anti-Zwarte Pietenbrigade en een Zwarte pietenpop, en toen was de Pepernoten Chaos compleet.

Het gebruik van sociale media en apps nam in 2013 natuurlijk weer toe, met alle gevolgen van dien. Alle sociale media kanalen werden benut. Voor je het wist, volgde je een nep twitteraccount, kreeg je een sociaal mediaverbod, was er een server fout of kreeg je met je iPhone een netwerk fout. En aan het eind van het jaar besloot Hyves te stoppen als sociaal netwerk en door te gaan als games netwerk. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg was...

In 2013 is ons vertrouwen in de onderwijsinstellingen weer wat verder gedaald. Hoe dat komt? Nou bijvoorbeeld door een Bachelor Diploma Uitreiking en een witte jassen ceremonie bij de Vrije Universiteit Amsterdam en een diploma uitreiking bij de Hogeschool Windesheim.

Eten

Wat aten we in 2013? Tja, dat was een beetje behelpen, want de kaasspread was overjarig, de kaassoep oud en de zalmfilets wild. En dan zaten er ook nog tamme konijnen te bouten. De paprikasoep was heel verrassend tomaat-rood. En we zagen ook nog ergens zachte boeren met worst.

De tien geboden

Er werd ons weer heel wat opgedragen in het afgelopen jaar. Dit zijn de tien geboden van het onjuist spatiegebruik van 2013:

  1. Sla plantjes
  2. Smeer olin
  3. Wandel routes
  4. Frees werkzaamheden
  5. Bouw inrit
  6. Was middelen
  7. Peper noten
  8. Frituur vet
  9. Spel handelingen
  10. Lees melding (en lees ook de tafel, het voer en het caf)

Gewoon doen

Ik gebruik zelf altijd spaties als ik een baby zalf, als ik met een rolstoel een patient vervoer, als ik Mona toetjes tip of als ik bananen schil. Maar ik gebruik liever geen spaties bij het honden kussen of het dons kussen. En bij het lekker bekken hangt het er gewoon een beetje van af.

Ook in 2013 gingen soms de simpelste dingen fout. Wie bedenkt er nou dat je woorden zoals uit gang, platte grond of over kant met een spatie moet schrijven? Of dat er spaties horen in alledaagse woorden zoals koffie zet apparaat en thee kan? Die woorden zijn toch van een heel andere orde dan omega 3 vrije uitloop eieren of grote groene planten mix (wat toevallig allebei Bonus-aanbiedingen van Albert Heijn waren, maar dat terzijde).

En verder?

En verder? En verder was de meterprijs dit jaar niet rond maar vierkant, de worp-schutter vrij, de plantenkweker raar, de ijsjesdief groot, de hertenimitator bronstig en de wijnprofessor zoet en wit. De billenwedstrijd was bloot, de muizenmassa grijs en de kennisboeken waren nutteloos. De elektronicafabrikant bleek draagbaar en de stikstoftank vloeibaar. Er kwam natuurlijk niemand opdagen op de talentenmarkt omdat die verborgen was. En de zwijnenmoeders, de zwijnenplaag en het dierenkwartet waren wild in 2013. Zo'n jaar was het.

Tot slot

Het was natuurlijk groot spatienieuws dat het Astma Fonds (met spatie) verder zou gaan onder een nieuwe naam: het Longfonds (zonder spatie). Dat geeft lucht.

Het was ironisch en onthutsend dat we gewaarschuwd werden om te letten op de schrijfwijze van de inlogcode, omdat de code "hoofdletter en spatie gevoelig" was. Onhandig voor mensen die zelf ook spatiegevoelig zijn.

Het was verrassend om te lezen dat de brandweer een verdacht pakketje met 'strooi zout' vond, en na uitgebreid onderzoek ontdekte dat het 'strooizout' was. Toen was de paniek meteen voorbij.

En het was natuurlijk bijzonder eervol om aan het eind van het jaar in het blad Onze Taal te lezen dat Jet Bussemaker - de minister van Onderwijs - op de vraag wat ze de beste website over taal vond, antwoordde dat ze altijd erg moet lachen om de website Signalering Onjuist Spatiegebruik. Daar moest ik dan weer om lachen.

 

Kies de onjuiste spatie van 2013

de onjuiste spatie van 2013

Uit al die onjuiste spaties van het afgelopen jaar gaan we 'de onjuiste spatie van 2013' kiezen, en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Een deskundige jury heeft zes onjuiste spaties van afgelopen jaar genomineerd, en we willen daar nu met de bezoekers van deze site een winnaar uit kiezen. Dat wordt 'de onjuiste spatie van 2013'. Onder de stemmers verloten we drie gesigneerde exemplaren van het boek Weg om legging.

>> Klik hier en doe mee! <<