rss-feed
twitter-feed
facebook

Verkiezingsuitslag: de onjuiste spatie van 2013

De afgelopen twee weken hebben bijna tweeduizend bezoekers van de website hun stem uitgebracht voor de verkiezing van 'de onjuiste spatie van 2013'. De stemmen zijn nu geteld en er is een duidelijke winnaar...

De winnaar

Haagse rechters laten Maxima portretten verwijderen De winnaar van de verkiezing van 'de onjuiste spatie van 2013' is de spatie in de kop "Haagse rechters laten Maxima portretten verwijderen". De kop stond boven een bericht op Bruno.nl. Máxima die portretten moet verwijderen... dat klinkt als een koninklijke taakstraf! In werkelijkheid ging het om portretten van koningin Máxima zelf ("Máxima-portretten") - ze hoefde dus niet in actie te komen. De kop laat mooi zien hoe één onjuiste spatie de betekenis van een tekst compleet kan veranderen. Het nieuwsbericht past ook echt bij dit jaar - het jaar waarin Máxima onze koningin werd. Begrijpelijk dus dat dit dé onjuiste spatie van 2013 is geworden.

Op het eerste gezicht is er met de kop niks vreemds aan de hand, maar als je je realiseert dat het over Máxima gaat, gaat er ineens iets knagen. En dagen. Dat was ook voor Don reden om op deze spatie te stemmen: "Het beste voorbeeld van een zin die prima zou kunnen. Het is dat het om Máxima gaat, anders had je dat niet kunnen bedenken." Koningin Máxima die van een paar Haagse rechters de opdracht krijgt om een wat portretten van de muur te halen - veel stemmers zagen het meteen voor zich. Zoals Reinout het zei: "Je ziet bij wijze van spreken Máxima al op een wiebelig laddertje de schilderijen van Bea weghalen". "En dat arme mens heeft het al zo druk", voegde Caroline daar nog aan toe. Bram stemde vooral strategisch: "Wellicht behaagt het de koning er een Koninklijk Platform SOS van te maken". Ja, dat zou natuurlijk mooi zijn!

De redactie van Bruno.nl zal binnenkort een toepasselijke prijs ontvangen.

 

Nummer twee en drie

De tweede plaats is voor de 'bronstige hertenimitator' uit de kop van de NRC. Het is opvallend dat er relatief veel vrouwen op dit voorbeeld hebben gestemd. Het beeld van een hertenimitator die zelf bronstig is, sprak duidelijk bij veel stemmers tot de verbeelding. Zo zag Anne bijvoorbeeld "een man van middelbare leeftijd met grote, rollende en wijdopen ogen wild heen-en-weer rennen op de Veluwe". Een ander argument dat deze spatiefout de verkiezing zou moeten winnen, was dat de fout in de NRC ("een kwaliteitskrant") stond. Dat er nadrukkelijk "Geen grap" voor stond, versterkte het effect. "Van de NRC verwacht je beter! Zeker als ze aankondigen dat het geen grap betreft", vatte Lizzy het samen. De schrijfster van het artikel heeft zelf overigens ook gestemd; ze hoopte de verkiezing te gaan winnen, maar dat is helaas net niet gelukt.

Het 'net jurkje' van Erochique eindigde op de derde plek. Als je de foto goed bekeek, zag je dat het helemaal niet zo'n net jurkje was. En zeker geen jurkje voor een net feestje. De spatie maakte ook hier weer het verschil. "De betekenis is tegelijkertijd dubbelzinnig en tegengesteld", schreef Titia. Ook voor Erwin was de keuze duidelijk: "één kleine spatie en wat er staat is diametraal iets anders dan wat er wordt verkocht". Sommige inzenders werden welhaast bronstig bij de gedachte aan Máxima in zo'n net jurkje. Anderen opperden dat de winnaar van deze verkiezing de prijs uitgereikt zou moeten krijgen in zo'n jurkje, maar dat lijkt me geen goed idee.

En verder?

De Franse 'zoete witte wijnprofessor' uit een televisieprogramma van Omroep Max eindigde op de vierde plaats. Het was de enige nominatie met twee onjuiste spaties erin, en het leverde ook nog eens een leuke nieuwe betekenis op. "Met het oog op alle discriminatiediscussies in 2013 vind ik nominatie 6 wel erg toepasselijk", aldus Gerdien.

De Amsterdamse Schoolwijzer - waarmee je kunt zoeken naar scholen in het 'Basis Onderwijs' - is op de vijfde plaats geëindigd. "Niet de grappigste, maar wel de meest kwalijke spatiefout!", vond Jan, en daar waren veel andere stemmers het helemaal mee eens.

Op de zesde plaats eindigden de 'Weer updates' van Buienradar.nl. Niet hilarisch, maar wel grappig en herkenbaar. "Pfff... zijn er nou WEER updates", verzuchtte Lenneke. En ze was niet de enige.

Niet genomineerd

Veel mensen lieten me weten dat de onjuiste spatie in de krantenkop 'Paus op non actief' voor hen dé onjuiste spatie van het jaar was. Waarom konden ze daar niet op stemmen? Ze verwezen me bijvoorbeeld naar de “Taalvoutje van het jaar”-verkiezing waar deze kop wel genomineerd is. De kop zou begin 2013 in een krant zijn verschenen bij het aftreden van paus Benedictus XVI. De afbeelding van het nieuwsbericht is echter gephotoshopt. En gephotoshopte spaties zijn misschien wel grappig, maar ze tellen natuurlijk niet mee.

Uit de reacties op de verkiezing bleek dat veel mensen het vreemd vonden dat de spatie van het 'Rijks Museum' niet genomineerd was in de verkiezing van de onjuiste spatie van 2013. Zij zijn waarschijnlijk vergeten dat het Rijks Museum een jaar geleden al de winnaar was van de vorige verkiezing, die van de onjuiste spatie van 2012. Tja, de tijd gaat snel.

De uitslag

We zetten de hele uitslag van de verkiezing nog even op een rijtje. Tussen haakjes staat steeds het behaalde percentage van de stemmen.

  1. Maxima portretten (28% van de stemmen)
  2. Bronstige hertenimitator (22%)
  3. Net jurkje (20%)
  4. Zoete witte wijnprofessor (11%)
  5. Basis Onderwijs (10%)
  6. Weer updates (9%)

Onder de stemmers hebben we drie exemplaren van het boek Weg om legging verloot. De drie gelukkige winnaars (Franklin, Anna en Ralph) hebben inmiddels per e-mail bericht ontvangen.

 

Deel de verkiezingsuitslag met je vrienden op Twitter of Facebook: zet op Twitter post op Facebook

 

Hieronder worden de zes voorbeelden nog een keer getoond, met daarbij een selectie uit de reacties die de stemmers bij hun stem hebben gegeven. Als je op een foto klikt, zal de pagina met het bijbehorende voorbeeld in een nieuw venster worden geopend.

Winnaar:
Maxima portretten

"Ik zie het al helemaal voor me..." (Onno) - "Deze is gewoon te mooi." (Titia) - "Ik zie Maxima al druk in de weer met het verwijderen van portretten. " (Monique) - "Als ze er een 'net jurkje' bij aan doet, houdt ze de schade beperkt." (Floris) - "De redactie van Bruno.nl moet kennelijk terug naar het basis onderwijs..." (Erwin) - "De site zegt de bron voor entertainment te zijn en dat lukt zo heel goed." (André) - "Dit is de grootste impact op betekenis" (Patrick) - "Dit is hem. De leukste! Een koninklijke." (Piel) - "Door de spatie een verrassende grammaticale wending, geniaal! " (Marjolein) - "Een echte foute spatie" (Bart) - "Een mooi voorbeeld van hoe een simpele spatie de betekenis van een zin stevig kan veranderen." (Rick) - "Eentje met een koninklijk randje." (Evert) - "En dat arme mens heeft het al zo druk." (Caroline) - "Gevolg van de spatieziekte die nogal heerst vanwege de Engelse invloeden." (Jeanette) - "Wellicht behaagt het de koning er een Koninklijk Platform SOS van te maken." (Bram) - "Het beste voorbeeld van een zin die prima zou kunnen. Het is dat het om Máxima gaat, anders had je dat niet kunnen bedenken." (Don) - "Het is goed te constateren dat ook het Koningshuis niet boven de wet staat. Hup, aan de slag, Maxima!" (Rutger) - "Hoezo redactie? " (Harrie) - "Ik vind ze allemaal leuk, maar deze spant de kroon. " (Caroline) - "Dit is het kroningsjaar, vandaar." (Dick) - "Ik zie het zo voor me!" (Tanja) - "In zijn eenvoud het meest duidelijke voorbeeld van verwarrend taalgebruik door verkeerde spatie." (Nico) - "Je ziet bij wijze van spreken Máxima al op een wiebelig laddertje de schilderijen van Bea weghalen. Werkt op de lachspieren!" (Reinout) - "Juist in dit jaar zo'n fout. Ik kon er wel om lachen." (Lilian) - "Onthult het artikel ook wat de koningin mispeuterd heeft om die straf op te lopen?" (Rita) - "Toont aan dat foutief spatiegebruik tot majestueuze misverstanden kan leiden. " (Martijn) - "Treurig!" (Joost) - "Was dit een onderdeel van haar inburgering wellicht?" (Dennis)

Nummer 2:
Bronstige hertenimitator

"Bij de bronstige hertenimitator slaat mijn fantasie het meest op hol" (Bouwien) - "Dat 'Geen grapje:' maakt deze spatiefout nóg leuker." (Rien) - "Dat is een een waar je direct heel andere beelden bij krijgt." (Liselotte) - "Van NRC zou je toch beter verwachten..." (Dick) - "Deze is verreweg het leukst!" (Kim) - "Ook ijzersterke imitatoren hebben hun bronstige gevoelens." (Johan) - "Een fout die meteen opvalt en mij flink aan het lachen bracht. " (Margriet) - "Eigenlijk zijn ze allemaal leuk, maar dat er bij de kop van NRC ook nog 'geen grapje' voor staat, maakt het voor mij extra grappig!" (Tessa) - "en dan zeggen ze ook nog dat het geen grapje is ..." (Jeannette) - "En dat nog wel door het NRC!" (Marnix) - "Juist bij een kwaliteitskrant kan je alleen maar hopen dat het als grap bedoeld is." (Frank) - "Ik zie een man van middelbare leeftijd met grote, rollende en wijdopen ogen wild heen-en-weer rennen op de Veluwe..." (Anne) - "NRC zou zeker beter moeten weten. " (Franklin) - "Meest lachwekkend. " (Tessa) - "Mooier dan dit wordt het niet" (Michiel) - "Natuurlijk is het makkelijker herten te imiteren als je uit ervaring weet hoe het is om bronstig te zijn." (Jan) - "Om een of andere reden vind ik alles met of over herten grappig. Maar dit slaat alles. Het 'geen grapje' in de kop maakt het helemaal af." (Theo) - "Van de NRC verwacht je beter! Zeker als ze aankondigen dat het geen grap betreft ;-)" (Lizzy) - "Wat een fantastisch voorbeeld van onjuist spatiegebruik. " (Eva) - "Zoeken ze nog iemand om de sollicitatiegesprekken af te nemen? " (Veerle)

Nummer 3:
Net jurkje

"Ben benieuwd naar het niet-nette jurkje! Maar misschien is dat wel een net-niet-jurkje." (Koen) - "Dat wordt lachen bij de prijsuitreiking!" (Pieter) - "De betekenis is tegelijkertijd dubbelzinnig en tegengesteld. " (Titia) - "De foutieve spatie verandert de betekenis in het tegenovergestelde van wat een netjurkje beoogt te zijn. Dat is bij de andere genomineerden niet het geval." (Ria) - "De gevolgen van een vergissing zullen hier het meest in het oog springen." (Eelco) - "De grootste contradictie. Of is het gewoon 'sex sells'?" (Jonathan) - "De ultieme paradox, veroorzaakt door een onjuiste spatie. " (Iris) - "Eenvoudige, maar grappige spatiefout." (Renee) - "Grappig, omdat een netjurkje een allesbehalve net jurkje is." (Jack) - "Groter contrast is niet mogelijk, dus hilarische fout." (Jean) - "hahahaha" (Rob) - "Het leuke bij dit voorbeeld is dat het wel of juist niet zetten van de spatie de betekenis 180 graden verandert!" (Freek) - "Het mooie van 'net jurkje' is dat door een spatie precies het omgekeerde wordt beweerd." (Louis) - "Ik heb mezelf ook net gekleed." (Ad) - "Lijkt me duidelijk: één kleine spatie en wat er staat is diametraal iets anders dan wat er wordt verkocht." (Erwin) - "Moeilijk kiezen tussen 1 en 5.... Maar toch voor 5 gekozen! Dat plaatje erbij doet het hem!" (Heleen) - "Moest even nadenken wat er werkelijk bedoeld werd. Is zo wel een grappige tegenstrijdigheid. Of misschien hebben ze het wel met opzet zo gespeld, gratis reclame voor vissers die zo'n jurkje zoeken." (Gerard) - "Mooie tegenspra!ak tussen afbeelding en tekst" (Ton) - "Net goed!" (Remco) - "Net iets leuker dan de koninklijke taakstraf voor Máxima." (Loek) - "Juist omdat de betekenis met die spatie erbij tegenovergesteld is aan de schrijfwijze zonder spatie. " (Max) - "Verrassende tegenstelling tussen wat bedoeld is en wat er staat" (Niels) - "Netjes." (Sander) - "Vind dit de leukste omdat 'net jurkje' volkomen correct Nederland is, maar juist het tegendeel is van wat je van zo'n netjurkje zou vinden." (Hans) - "Voor sommigen is een netjurkje weliswaar ook een net jurkje, maar dit is echt open en bloot fout!" (Kees) - "Wat een net werk hebben jullie toch." (Vincent) - "Zo'n net jurkje zou ik ook niet aantrekken als ik ging solliciteren! Of toch maar wel in deze tijd van banenschaarste?" (Annelies) - "Zouden ze ook nette kousen hebben bij deze winkel? " (Frits)

Nummer 4:
Zoete witte wijnprofessor

"Twee keer foute spatie. " (Henk) - "De enige waarvan ik echt hardop moest lachen!" (Bastiaan) - "Zou een rode wijnkenner een indiaan zijn die veel van wijn houdt?" (Toos) - "Doet u mij maar een norse neger die wat over wijn vertelt, lijkt me veel geestiger." (Marinka) - "Een dubbele foute spatie, kan het mooier?" (Ronald) - "Fantastisch hoe leuk foutjes kunnen zijn" (Matthijs) - "Je kijkt toch met andere ogen naar zo'n professor als je weet dat hij erg zoet is." (Jetske) - "Hij is zo zoet geweest dit jaar..." (Dennis) - "Met het oog op alle discriminatiediscussies in 2013 vind ik nominatie 6 wel erg toepasselijk." (Gerdien) - "Na de zwarte pietendiscussie was de wite wijnspecialist bijna te zoet!" (Paulien) - "Racisme!!" (Alex) - "Toch wel erg toevallig, dat die lieve blanke wijnprofessor met name veel weet over zoete witte wijn." (Agnes) - "Zo'n zoete professor is wel lief!" (Doreen)

Nummer 5:
Basis Onderwijs

"Als in het onderwijs een verkeerde spatie gebruikt wordt, vind ik dat dubbel zo erg." (Saskia) - "Als onderwijsmensen al blijkbaar niet weten hoe je correct spelt en het dus ook niet belangrijk vinden, wat kun je dan de leerling kwalijk nemen? " (Joke) - "Basisonderwijs spellen als 'Basis Onderwijs' geeft het duidelijkst aan wat het probleem is." (Roel) - "De makers van de schoolwijzer-website hebben zelf kennelijk geen basisonderwijs genoten." (Arjen) - "Een Amsterdamse Schoolwijzer zou wijzer moeten wezen!" (Rob) - "Ernstiger kan niet." (Huibert) - "Het is inderdaad jammer dat het bij het onderwijs zelf al verkeerd gaat." (Suzy) - "ironisch en schrijnend omdat het om onderwijs gaat." (Winfred) - "Juist van het onderwijs zou je verwachten dat ze het goede voorbeeld geven..." (Maaike) - "Meestal werken de onjuiste spaties op de lachspieren, maar deze is ronduit schandalig." (Bonne) - "Mensen in en om het onderwijs weten helaas niet altijd hoe het moet. Een schande!" (Silke) - "Misschien niet de leukste, maar in ieder geval de meest zorgelijke." (Han) - "Niet de grappigste, maar wel de meest kwalijke spatiefout!" (Jan) - "Niet de leukste, wel de kwalijkste onjuiste spatie van 2013!" (Eveline) - "Sommige andere zijn leuker, maar dit is echt de ergste." (Marianne) - "Te erg gewoon, zo'n fout mag niet voorkomen als het over onderwijs gaat!" (Larisa) - "Als de basis niet goed is, wordt het nooit wat." (Anja)

Nummer 6:
Weer updates

"Dit is een voorbeeld waarbij iedereen, ook diegenen die zich niet heel erg verdiepen in de spaties, kan zien dat dit een spatie te veel is." (Annette) - "Dit is niet alleen fout, maar ook erg grappig. Ik heb deze grap wel tientallen keren in mijn hoofd gemaakt." (Erwin) - "Dit kan echt niet!" (Flip) - "Dit voorbeeld geeft mijns inziens het beste weer hoe de betekenis van een uitspraak kan veranderen door een onjuiste spatie." (Hilko) - "Gewoon de leukste!" (Remco) - "Hahahaha" (Lieke) - "Ik vraag me af hoeveel updates er nog komen van buienradar..." (Douwe) - "Pfff... zijn er nou WEER updates! " (Lenneke) - "Weer updates !? Ja, dat zeggen wij - de IT'ers - altijd als er een nieuwe Chrome of Firefox is." (yann) - "Weer updates is niet de mooiste maar wel de meest 'structurele' fout" (Willem) - "De verkeerde betekenis dringt zich bij dit voorbeeld het sterkst naar voren." (Fred)

Meer weten over onjuist spatiegebruik?

Heb je ook zo moeten lachen om al die voorbeelden? En zou je wel meer willen weten over onjuist spatiegebruik? Lees dan Weg om legging, een vrolijk zwartboek over onjuist spatiegebruik.