introductie
taalregels
voorbeelden
links
meldpunt

Jaaroverzicht: het spatiegebruik in 2007

Het spatiejaar 2007 is voorbij. In totaal hebben we bijna 500 voorbeelden van onjuist spatiegebruik gepubliceerd. Wat waren de mooiste voorbeelden? Wat waren spatiegewijs de hoogte- en dieptepunten? Tijd voor een terugblik.

Wat staat ons zo direct nog bij uit het afgelopen jaar?

  • Dick Maas werkte in 2007 aan een nieuwe film met de naam De Botox methode (met spatie), maar veranderde de naam van de film in 'Moordwijven' (zonder spatie) uit angst voor een claim. Wij ontkennen natuurlijk iedere betrokkenheid en geven verder geen commentaar.
  • In Amsterdam konden we een cursus naakt model tekenen volgen, maar omdat niet duidelijk was wie nou precies uit de kleren moest - het model of wij - zijn we maar niet gegaan.
  • We zagen in 2007 dat de Nuttige dierenwet (uit 1914) met de inwerkingtreding van de Flora- en Faunawet is komen te vervallen. Hebben we eens een nuttige wet... komt ie te vervallen!
  • Misschien wel de meest opmerkelijke onjuiste spatie van het afgelopen jaar was het briefje met Opening Stijden, met een spatie en een hoofdletter S!
  • We lazen een krantenbericht dat heilige beelden ontdaan waren van het stof waar ze al veertig jaar in stonden. Ja, daar zouden wij zelf ook ontdaan van zijn.
  • Er kleurde weer van alles oranje. Zo signaleerden we oranje koek in Leeuwarden, oranje hockeyers in Kuala Lumpur en een oranje kind op de boekenplank.
  • De invloed van de Engelse taal - waar men samenstellingen bijna altijd gewoon los schrijft - is één van de oorzaken van het oprukkende onjuiste spatiegebruik in de Nederlandse taal. Dat men in het Engels gebaat zou zijn met een aaneenschrijfregel bleek uit het voorbeeld van de Black Kid's Computer Desk.
  • En een speciale vermelding voor de onjuiste spatie waar we met afstand het vaakst een melding van hebben ontvangen in het afgelopen jaar. Het gaat om de terug reis die je kunt plannen op de website van de Nederlandse Spoorwegen. We hebben dit voorbeeld al in februari 2005 op onze website gepubliceerd, maar ontvangen nog steeds tientallen mailtjes per jaar over deze spatiefout.

Ja, jammer

Er ging niet alleen met de spaties een heleboel fout het afgelopen jaar, maar ook op andere terreinen... als we mogen geloven wat we zo hier en daar lazen. Zo was bijvoorbeeld bij Logitech de software matig, zagen we een advertentie voor een hele vuile handenreiniger en werd het systeem van postbank.nl helemaal fout geconstateerd (wat door ons gelukkig goed werd geconstateerd). En of dat allemaal niet erg genoeg was, zagen we ook nog een invalide toilet en een invalide oprit en aan het eind van het jaar zelfs nog een blindengeleide pad! Maar geen nood, want: redding maatschappij is nabij!
Gelukkig waren er ook dingen goed gekeurd... heel goed gekeurd. Het resultaat van de keuring was ons helaas dan weer niet bekend.

In naam van de wetenschap

Onjuist spatiegebruik krijgt steeds meer wetenschappelijke aandacht. Een student aan de Universiteit van Utrecht deed in 2007 voor zijn masterscriptie onderzoek naar de aaneenschrijfregelkennisbegripsbeïnvloeding. Zijn conclusie was helder: "Geachte lezer, houdt u zich in het vervolg alstublieft aan de regels, en splits uw samenstellingen nooit meer op met een spatie!" Daar zijn we het natuurlijk mee eens.
We vonden het afgelopen jaar ook een mooie stelling van een promovendus aan de Universiteit van Utrecht: "De uit het Engels overgenomen gewoonte om samenstellingen van woorden niet langer aaneen te schrijven leidt tot onduidelijk heden".

Hoeveel?

Er was ook wel wat te vieren in 2007, want we hadden 1 jarige batterij. En zeventien jarigen kregen alvast hun rijbewijs. De mazzelaars. In Rome werden met veel poeha 2008 modellen van Suzuki gepresenteerd, terwijl het er maar vijf bleken te zijn. Intratruin kwam met een advertentie voor een vierdaagse aanbieding. En twee heren van Jiskefet stonden in het Openluchttheater Caprera in Bloemendaal voor een malige voorstelling. Bijzonder malig, inderdaad.

Gebiedende wijs

Er werd ook flink wat gebiedend toegesproken. We moesten zout strooien, en liefst nog goed ook! We moesten een lamp hangen en er een tafel bij lezen. En ja, wat moet dat moet.

Talig schandalig

Van een bedrijf dat een training 'Nieuwe Spelling 2008' geeft, zou je verwachten dat ze weten hoe het hoort, en dus verbaasde het ons dat ze op hun de website een programma overzicht hebben staan. Nee, dan het secretaresseportaal waar ze in de categorie 'Taal' een rubriek met taal tips hebben. Of het vertaalbureau dat ons een link voorstel deed en vroeg om een link terug naar hun website. Nou, zo link vonden wij dat niet dus die link hebben ze gekregen.
Wat te denken van professioneel puzzelmaker Jan Meulendijks die bij een puzzel in de Volkskrant extra moeite doet om aan te geven dat het gezochte woord uit twee delen bestaat, terwijl de oplossing gewoon maximumsnelheid is?

U bent gewaarschuwd

Driehoek zet natuurlijk niet voor niks op de verpakking van de kristal soda dat die onjuiste spatie irriterend is voor de ogen. Buiten bereik van kinderen houden dus. En een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus let op: chauffeurs over hangende bomen!
Gamma kwam het afgelopen jaar met een spullendoos die al zwaar was voordat je er überhaupt wat in gestopt had. Praxis stelde daar dan weer een grote spullen doos tegenover.

In herhaling

Of het nou komt doordat wij zo vaak bij de Albert Heijn kwamen of doordat ze daar gewoon bijzonder slordig zijn in hun spatiegebruik... het viel ons op dat er relatief veel voorbeelden op onze website zijn behandeld van onjuist spatiegebruik bij Albert Heijn. Zo hadden we de foto opnamen, de pasta salade, de gebakken aardappelsalade, de chocolade eisjes, de rauweham en de cherry tomaten. Meestal een spatie te veel, soms een spatie te weinig... maar allemaal fout.
We signaleerden ook een paar keer dat een goede tandarts natuurlijk altijd wel een gaatje vindt voor een onjuiste spatie, zoals hier, hier, hier en hier.
Dit auto bedrijf deed er alles aan om maar veel aandacht op onze website te krijgen. Zo kwamen ze in maart met een winterbanden aktie en in september met een gratis airco check.

Er is nog hoop!

Maar laten we positief eindigen, want... er is nog hoop! Zo signaleerden we het afgelopen jaar ook een enkele keer lange woorden die toch gewoon netjes aaneengeschreven waren, zoals de dunnestripgietmachine en de valentijnsoccasionopruiming. Hulde! En Google is misschien niet altijd even slim als het om spatiegebruik gaat (hoewel sommige mensen juist zeggen van wel), maar we waren toch blij toen we afgelopen jaar ontdekten dat als je zoekt naar 'woning bedrijf' je van Google de vraag krijgt of je misschien woningbedrijf bedoelde. Warempel.
Het wordt helemaal mooi als mensen de spatieregels zo beheersen dat ze kunnen gaan spelen met spaties. Bekijk bijvoorbeeld de mooie advertentie van Pearle: Dag lenzendoosje, dag lenzenvloeistof, daglenzen! Of De Razende Bol die het had over een nutteloze partij baronnen bij de VVD. En geniet in stilte van Bar Celona...

Is daar alles mee gezegd?

We vragen ons ook aan het eind van 2007 nog steeds een paar dingen af. Waarom moet je een trap treden per treed? Wie bedenkt er nou woorden zoals een bio-olie auto of een vol aren scharrel ei? Wat is lekker tussen doortje? Wat krijg je als dames paren? Zijn er andere dingen dan lekkere kontjes die een kontjeswedstrijd lekker kunnen maken? Waarom zou je honden kussen? Moet je bij Monopoly blij zijn met restitutie van je inkomsten belasting? En waar kan ik mijn zomer boeken?

Oké, we doen nog even een heuse spatieklassieker tot slot: de dames en heren kapsalon.

Uit al die onjuiste spaties van het afgelopen jaar gaan we 'de onjuiste spatie van 2007' kiezen, en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Een deskundige jury heeft zes onjuiste spaties van afgelopen jaar genomineerd, en we willen daar nu met de bezoekers van deze site een winnaar uit kiezen. Dat wordt 'de onjuiste spatie van 2007'.

>> Klik hier en doe mee! <<