Verkiezingsuitslag: de meest opmerkelijke onjuiste spatie van 2006

Honderden bezoekers van deze website hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht voor de verkiezing van 'de onjuiste spatie van 2006'. We hebben de stemmen inmiddels geteld en er is een duidelijke winnaar. De meest opmerkelijke onjuiste spatie van 2006 is de spatie in 'huis kamer'. Deze onjuiste spatie is gesignaleerd in een belspel op SBS6. "Een kort woord dat veel voorkomt, dat door een redactie is bekeken, en bedoeld is voor de openbaarheid", vatte n van de inzenders zijn argumentatie samen. De onjuiste spatie in 'huis kamer' kreeg 34% van alle stemmen.

de onjuiste spatie van 2006Het verhaal rond deze spatiefout zorgde voor veel hilariteit: de presentatrice van het SBS6-belspel gaf aan dat ze een enorme taalfout zag in de opgave "Wat vind je in de huis kamer". Met haar dikke zwarte stift corrigeerde ze echter niet de enorme spatiefout... maar ze voegde een 't' toe achter 'vind', waardoor er ineens twee fouten stonden. Uit het commentaar van de stemmers blijkt dat er een aantal redenen waren waarom men vond dat deze spatie moest winnen: het woord 'huiskamer' is toch eigenlijk heel alledaags, de fout is op nationale televisie uitgezonden en de presentatrice is daarnaast ook nog schooljuf.

Achter de 'huis kamer' (van SBS6) was het lange tijd een spannende strijd tussen de 'konijnen bouten' (van M-Dinner in Zoetermeer) en de 'minder validen' (van Museum Het Valkhof in Nijmegen). Uiteindelijk zijn de 'in de pruimensaus boutende konijnen' op de tweede plaats geindigd, voor de 'minder validen' en de 'mist lampen'. Museum Het Valkhof heeft de spatiefout in de kop 'Minder validen in het museum' inmiddels trouwens hersteld naar aanleiding van de publicatie op onze website - een complimentje waard. De spatiefouten van minister-president Balkenende en Mark Rutte kregen de minste stemmen.

We zetten nog even de hele uitslag van de verkiezing nog even op een rijtje (met tussen haakjes steeds het percentage van de stemmen):

  1. huis kamer (34%)
  2. konijnen bouten (22%)
  3. minder validen (18%)
  4. mist lampen (14%)
  5. (in)formatie werkzaamheden (10%)
  6. negen punten plan (3%)

Binnenkort zal de prijs worden uitgereikt aan presentatrice Nienke Disco, die de hoofdrol speelde in het winnende voorbeeld. Zij krijgt van ons een exemplaar van het Handboek Nederlands van Liesbeth Koenen en Rik Smits. In dat boek staan niet alleen de regels voor correct spatiegebruik heel helder uitgelegd, maar ook de regels voor het gebruik van de dt bij het vervoegen van werkwoorden.

 

Prijsuitreiking

PrijsuitreikingOp vrijdag 16 februari 2007 is de prijs uitgereikt aan presentatrice Nienke Disco. Dit gebeurde tijdens de opnamen voor Klare taal, een radioprogramma van de Nederlandse Wereldomroep dat wordt gepresenteerd door Arie Bras. De prijsuitreiking zal te horen zijn tijdens de uitzending van vrijdag 23 februari 2007.
Op de foto hiernaast is te zien hoe Nienke Disco de prijs (het Handboek Nederlands) in ontvangst neemt. (Foto: Fred Vloo)

 

Hieronder worden de zes voorbeelden nog een keer getoond, met daarbij een selectie uit de toelichtingen die de stemmers bij hun stem hebben gegeven. Als u op een foto klikt, zal de pagina met het bijbehorende voorbeeld in een nieuw venster worden geopend.

mistlampen