rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

Duidelijketaalprijs [Prijs, 20 juni 2011]

volgende voorbeeld

Duidelijketaalprijs
Anita Witzier is de winnaar van de Duidelijketaalprijs 2011. Een mooie prijs die in 2009 in het leven is geroepen door het Taalcentrum-VU. En een prijs waar een heel spatieverhaal aan verbonden is.

In 2009 werd de prijs uitgereikt aan politicus Alexander Pechtold. Het bericht kwam uitgebreid in het nieuws, en in bijna alle gevallen had men het over de 'Duidelijke Taalprijs'. Zo kopte De Pers "Duidelijke Taalprijs voor Pechtold". Maar het is helemaal geen duidelijke prijs... het is een prijs voor duidelijke taal. Een 'Duidelijketaalprijs' dus. Op 8 februari 2009 hebben we op onze website al uitgebreid stilgestaan bij de onjuiste spatie in 'Duidelijke Taalprijs'. Aan het eind van het jaar werd het voorbeeld zelfs genomineerd voor de verkiezing van de onjuiste spatie van 2009.

Het Taalcentrum-VU hoorde van de nominatie en kwam in januari 2010 met een taaltip: is het Duidelijke Taalprijs of Duidelijketaalprijs?. Ze leggen daar duidelijk uit waarom de naam van de prijs aaneengeschreven moet worden. En ze leggen de schuld bij de journalisten, want die "plaatsten eigenhandig een taalfoutje in de naam". Jaja. Maar dat mocht niet baten, want toen de prijs werd uitgereikt aan voetballer Mark van Bommel ging men weer volop in de fout, zoals blijkt uit de kop Van Bommel wint 'Duidelijke taalprijs 2010'".

Ik werd dan ook helemaal blij toen ik vanochtend de kop "Anita Witzier wint Duidelijketaalprijs 2011" las. Niet alleen omdat ik haar de prijs wel gun, maar vooral omdat 'Duidelijketaalprijs' zo netjes aan elkaar geschreven is! En het mooie is: ik zie een heleboel nieuwssites die het allemaal netjes zonder spatie hebben overgenomen. Zouden de journalisten het dan eindelijk begrepen hebben?

Ook mooi: als je twee jaar geleden met Google zocht naar 'duidelijketaalprijs', kreeg je de vraag of je 'duidelijke taalprijs' bedoelde. Helemaal fout! Maar nu is dat gelukkig precies andersom: als je nu zoekt naar 'duidelijke taalprijs', vraagt Google juist of je 'duidelijketaalprijs' bedoelde. Helemaal goed! Toch mooi om te zien dat onze strijd effect heeft... ;-)

[ link: ...trum-vu.nl/nieuws/nieuwsbericht/anita-witzier-wint-duidelijketaalprijs-2011.html ]