rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

duidelijketaalprijs [Nieuwskop, 8 februari 2009]

volgende voorbeeld

duidelijketaalprijs
Een paar dagen geleden verscheen in allerlei kranten het bericht dat Alexander Pechtold binnenkort de 'Duidelijke Taalprijs' gaat ontvangen. Er wordt de laatste tijd nogal wat afgerommeld met vage en schimmige prijzen. En nu is er dus eindelijk eens iemand die een duidelijke prijs wint! Een duidelijke taalprijs nog wel - helemaal mooi.

Na lezing van het bericht begrijp ik dat Pechtold de prijs krijgt omdat hij altijd duidelijke taal spreekt. Maar dan is het dus eigenlijk een 'duidelijketaalprijs'. Dat is heel wat anders!

Even voor de duidelijkheid wat theorie. Als je een samenstelling schrijft met een eigennaam waar een spatie in zit, blijft die spatie in de samenstelling gewoon behouden. We hebben het dus over een 'Albert Heijnfiliaal' en 'Marco Borsatofanclub'. En Pechtold is een 'Tweede Kamerlid'. Voor de duidelijkheid mag je nog wel streepjes invoegen na de naam: 'Albert Heijn-filiaal', 'Marco Borsato-fanclub' en 'Tweede Kamer-lid'.

Als iemand begint over een 'Duidelijke Taalprijs' doet dat dus vermoeden dat er een organisatie achter zit die 'Duidelijke Taal' heet, en die de prijs naar zichzelf heeft genoemd. Er zijn behoorlijk wat verschillende tekstschrijvers die zich 'Duidelijke Taal' hebben genoemd, maar niet één daarvan lijkt wat met de prijs te maken te hebben. Ik blijf er dus bij: volgens mij is het gewoon een duidelijketaalprijs.

[ link: http://www.depers.nl/binnenland/283308/Duidelijke-Taalprijs-voor-Pechtold.html ]