Verkiezingsuitslag: de onjuiste spatie van 2010

De afgelopen weken hebben bijna tweeduizend bezoekers van de website hun stem uitgebracht voor de verkiezing van 'de onjuiste spatie van 2010'. De winnaar van de verkiezing haalde 35,8% van de stemmen, terwijl de nummer twee niet verder kwam dan 24,6%. Een duidelijke winnaar dus.

De winnaar

Versier Nijntje. Nijntje kussen 5 euroDe winnaar van de verkiezing van de onjuiste spatie van 2010 komt uit een campagne van V&D en Mercis. De actie lijkt een oproep om Nijntje - op het eerste oog toch een onschuldig konijntje - te versieren en haar daarna te kussen. Voor vijf euro... op de kinderafdeling van de V&D. Veel stemmers zagen een kans om eindelijk eens hun jeugdheld te mogen zoenen. Maar het bleek allemaal een misverstand. In werkelijkheid ging het bij de actie om het versieren van een Nijntje-kussen: een kussen in de vorm van Nijntje dat kinderen zelf in konden kleuren. Alle verwarring werd veroorzaakt door de onjuiste spatie in 'Nijntje kussen'. En die spatie is nu dus officieel de onjuiste spatie van 2010!

De mogelijkheid om Nijntje te kussen, sprak bij veel mensen tot de verbeelding. Want Nijntje is toch om te zoenen? "Heb ik altijd al gewild", schreef Marijke. En Benjamin was het daar helemaal mee eens: "Je grootste held kussen voor maar vijf euro, wie wil dat nu niet?" Dat de onjuiste spatie is gebruikt in een actie die op kinderen is gericht, maakt de taalfout extra kwalijk: "Als je op de Nijntje-leeftijd al onjuiste spaties ziet, zullen samenstellingen altijd lastig zijn. Bij de bron aanpakken!" Het 'Nijntje kussen' was op zich al grappig, maar de kop 'Versier Nijntje' bovenaan op de poster maakte voor veel mensen het verhaal compleet. Zo schreef Jitske: "Spatiepret: de spatie maakt het woord 'versieren' ineens ook dubbel interpreteerbaar". Maar Carla vond dat eigenlijk wel logisch: "Eerst versieren en dan pas kussen, dat is toch een prima volgorde!" Volgens Sonja werd het juist daardoor grappig: "De combinatie van het versieren en vervolgens mogen kussen van Nijntje is gewoon te schattig!". Het voorbeeld inspireerde Pieter tot mooi creatief spatiegebruik: "Nijntje kussen is lief! Dat doet niemand Dick Bru na."

Nummer twee en drie

De ontbrekende spatie in het woord 'losschrijven' eindigde met 24,6% van de stemmen op de tweede plaats. 'Aaneenschrijven' moet je aaneenschrijven, maar 'losschrijven' moet je toch echt los schrijven. Mét een spatie dus - zoals het woord zelf eigenlijk ook al aangeeft. Deze fout werd gemaakt in het document Referentiekader taal en rekenen, waarin het ministerie van Onderwijs laat weten wat leerlingen moeten kennen en kunnen als het gaat om de Nederlandse taal. En dat dan ook nog eens onder het kopje 'Regels voor woordgrenzen'. Dat zijn alles bij elkaar toch voldoende redenen om op dit voorbeeld te stemmen. "De andere voorbeelden zijn amusant, dit is gewoon pijnlijk", zo oordeelde Susan.

De nummer drie zit een beetje in dezelfde categorie. Met 14,6% van de stemmen staat het 'Taal spel' van de Hema op de derde plaats. "Leer op een leuke manier woorden samen te stellen", schrijven ze zelf op de verpakking. Maar dat gaat dus in de naam van het spel al fout. Als je op een goede manier woorden samenstelt, heb je zelden spaties nodig. "Als het al niet eens meer lukt om de de naam van het spel goed te spellen, heb ik in de inhoud totaal geen vertrouwen", lichtte Marjorie haar keuze voor dit voorbeeld toe.

En verder

Een elf die duizend euro wint, daar zagen veel mensen de lol wel van in. RTV Rijnmond is op de vierde plek geëindigd met de kop: "Grote wanbetalers-actie politie levert elf duizend euro op". Veel stemmers waren jaloers op deze elf. Anderen vonden het voorbeeld vooral bijzonder grappig. Reinout onderbouwde zijn stem als volgt: "De dubbele betekenis die zo in contrast staat met de inhoud van het bericht werkt op de lachspieren".

Op de vijfde plek eindigde een voorbeeld met vier onjuiste spaties: 'Dames 3 in 1 jas'. Drie dames in één jas. of wellicht zelfs eens heel dameselftal (Dames 3)... dat sprak bij veel stemmers tot de verbeelding. En het werkte op de lachspieren. "Een uitstekend voorbeeld van de totale onbegrijpelijkheid die onjuist spatiegebruik tot gevolg heeft", aldus Fem.

Op de zesde en laatste plaats staat het 'Pakjes Mysterie' uit de film Sinterklaas en het Pakjes Mysterie. Meer dan 100.000 mensen hebben de film inmiddels gezien. Zij zijn dus ook met de onjuiste spatie in de titel geconfronteerd. De regisseur lijkt geïnspireerd te zijn door 'Het Bernini Mysterie' en 'De Da Vinci Code' - allebei ook met een onjuiste spatie - maar heeft voor zijn volgende film beterschap beloofd. Lutek stemde op dit voorbeeld: "Ik kies deze omdat er het minst om te lachen valt, en je derhalve aan het publiek (letterlijk, in dit geval) niet duidelijk kunt maken wat er zo stom aan is."

De uitslag

We zetten de hele uitslag van de verkiezing nog even op een rijtje. Tussen haakjes staat steeds het behaalde percentage van de stemmen.

  1. Nijntje kussen (35,8%)
  2. losschrijven (24,6%)
  3. Taal spel (14,6%)
  4. elf duizend (11,1%)
  5. Dames 3 in 1 jas (8,6%)
  6. Pakjes Mysterie (5,3%)

Uit alle inzendingen blijkt dat jullie weer veel plezier hebben gehad met de verkiezing van de onjuiste spatie van het jaar. Er is weer veel gelachen en ook veel geleerd - een mooie combinatie. We hebben gemerkt dat er dit jaar ook hele schoolklassen hebben meegedaan aan de spatieverkiezing. Het is goed om te weten dat er in het onderwijs dus ook aandacht aan het spatiegebruik wordt gegeven. Dat belooft wat!

Aan degene die de winnende fout heeft gemaakt, zullen we binnenkort een toepasselijke prijs uitreiken.

Onder de stemmers hebben we drie exemplaren van het boek Weg om legging verloot. De drie gelukkige winnaars hebben inmiddels per e-mail bericht ontvangen.

 

Hieronder worden de zes voorbeelden nog een keer getoond, met daarbij een selectie uit de reacties die de stemmers bij hun stem hebben gegeven. Als je op een foto klikt, zal de pagina met het bijbehorende voorbeeld in een nieuw venster worden geopend.

Winnaar:
'Nijntje kussen'
(Nominatie 2)
"Nijntje is toch om te zoenen?" (Frans) - "Omdat Nijntje kussen een goed vervolg is op Nijntje versieren." (Ellen) - "Juist de combinatie met 'versier' vind ik leuk" (Mieke) - "dramatisch mooi" (Joel) - "Nijntje. Kussen? Dat kan toch zomaar niet! Maar voor 5 euro dus wel." (Léan) - "Nijntje kussen... het lijkt wel een koninginnedagattractie.;-)" (Lisette) - "Dubbel leuke spatiepret. De spatie maakt het woord 'versieren' ineens ook dubbel interpreteerbaar" (Jitske) - "Mijn dochtertje zou Nijntje best wel een kusje willen geven, ze is er dol op. Maar vijf euro voor een kusje is toch wel veel." (Ingrid) - "Wij vinden dit de beste!" (5v5) - "Ik wil Nijntje ook wel graag kussen voor vijf euro!" (Gerald) - "Wie wil Nijntje nu niet kussen voor vijf euro?" (Jos) - "Heb ik altijd al gewild" (Marijke) - "Nijntje kussen vond ik de grappigste." (Gyset) - "Deze leverde de grootste lach op." (Berrie) - "Nijntje kussen is een fout die doet glimlachen." (Maja) - "Wat is Nijntje toch een sloerie..." (Stefan) - "Als je op de Nijntje-leeftijd al onjuiste spaties ziet, zullen samenstellingen altijd lastig zijn. Bij de bron aanpakken!" (Bram) - "Mijn stelling is: Neem samen stelling tegen de los geschreven samenstelling." (Titus) - "Met stip op één, want Nijntje kussen is om te zoenen!" (Laura) - "Je grootste held kussen voor maar vijf euro, wie wil dat nu niet?" (Benjamin) - "Je kunt niet vroeg genoeg met kussen beginnen." (Chantal) - "De fout past zo mooi bij de actie "Versier Nijntje"" (Ad) - "Eerst versieren en dan pas kussen is toch een prima volgorde!" (Carla) - "Uw commentaren zijn niet te toppen!" (Andreas) - "ik vind ze alle zes grappig maar nijntje kussen is zo lekker simpel fout. ik zie het gelijk voor me." (Elly) - "heb ik altijd al eens willen doen: Nijntje kussen!" (Iris) - "Het moet de droom zijn van elk kind: hun idool kunnen kussen!" (Nienke) - "Briljant, die combinatie van versier nijntje en nijntje kussen." (Arnout) - "Wie wil er nu niet een Nijntje kussen?" (Glenn) - "Stemming in de klas levert dit op!" (3v6) - "Leuk, en gênant tegelijkertijd." (Florian) - "De combinatie van het versieren en vervolgens mogen kussen van nijntje is gewoon te schattig!" (Sonja) - "Nijntje kussen is lief! Dat doet niemand Dick Bru na." (Pieter) - "Ik denk dat mijn jongste zoon Nijntje wel wil kussen en voor zo'n kleintje is 5 euro best veel!" (Patricia) - "Fijn dat jullie er zijn!" (Elizabeth)

Nummer 2:
'losschrijven'
(Nominatie 3)
"Juist omdat dit woord bij het Ministerie vandaan komt. Zij moeten dus eerst nog naar de taalles van de Hema" (Jaap) - "De verloedering ten top." (Kees) - "practice what you preach?" (Kim) - "Losschrijven vanwege de geweldige paradox." (Jan) - "En we vragen ons af waarom het taalniveau van de hedendaagse jongeren daalt?!" (Miriam) - "Van het ministerie van Onderwijs nota bene!" (Ruben) - "pek en veren!" (Majne) - "Mijn nominatie valt in de categorie: de pot verwijt de ketel." (Bram) - "Onjuist spatiegebruik is natuurlijk het leukste als het ook zo verschrikkelijk ironisch is." (Stijn) - "In een document van het ministerie van Onderwijs voor leerlingen zou je toch geen taalfouten verwachten." (John) - "dubbelleuk omdat deze juist gaat over aaneenschrijven en los schrijven" (Loeki) - "De andere voorbeelden zijn amusant, dit is gewoon pijnlijk..." (Susan) - "de fout op zichzelf is al stupide maar erger is waar het vandaan komt: gemaakt door produkten van het eigen beleid." (Jos) - "Leuk initiatief dit om spelling leuk te maken" (Joost) - "Zo'n fout in een dergelijk document: schande." (Eric) - "Niet zozeer een grappig voorbeeld, maar dat het uitgerekend het referentiekader betreft maakt het bijzonder." (Inge) - "... omdat 'los schrijven' en 'aaneenschrijven' zulke mooie voorbeelden zijn van wat je los moet schrijven, en wat aaneen." (Wil) - "Nederlandse taal onderwijzen en dan zo'n fout: erger of fouter kan natuurlijk niet." (Don) - "Met name dat deze spatiefout gemaakt is op het ministerie van OCW maakt het winnaar-waardig." (Sjoerd) - "Het woord legt zichzelf uit. Schitterend!" (Hero) - " komisch dat juist in dit woord geen spatie wordt gebruikt" (Jac) - "Dit vind ik toch wel de gênantste." (Samuel)

Nummer 3:
'Taal spel'
(Nominatie 5)
"Spreekt voor zich" (Vandecandelaere) - "het 'taal spel' van de HEMA is toch wel het gênantst" (Pepijn) - "Zo'n knoert juist in een spel waarvan je het moet leren!" (Otto) - "Een kwalijke zaak om een onjuist gespeld taalspel op de markt te brengen." (Alma) - "Als moeder van twee jonge kinderen laat ik spelletjes en andere materialen waarin echter taalfouten in de naam voorkomen, onmiddellijk links liggen." (Marjo) - "Het spellen van taalspel moet toch niet zo moeilijk zijn. Maar ach de maker van dit spel heeft zelf natuurlijk nooit een taal spel gehad." (Pieter) - "Of hoe de HEMA z'n eigen taalproduct al meteen met een fout in de naam onderuitschopt." (Wouter) - "Geweldig!!!" (Wanda) - "Hoe heeft de ontwerper van zo'n taalspel het lef om zoiets te maken terwijl hij zelfs de naam van het spel niet goed kan schrijven" (Frances) - "Een Taal Spel verdient een correcte titel." (Edward) - "Spelen met taal is riskant." (Paul) - "Een taalspel zou net een voorbeeld moeten bieden en niet nog meer verwarring zaaien bij de jonge spellers." (Dirk) - "Woorden samen stellen, altijd leuk." (Joost) - "Een taalspel met zo'n taalfout kun je toch niet serieus nemen." (Marja) - "ultiem ironisch" (Milan) - "Uitgerekend op een product dat bedoeld is om kinderen te leren woorden samen te stellen. Zoiets zou absoluut niet moeten kunnen." (Egbert) - "Commentaar lijkt me over bodig." (Anders) - "De ironie." (Keith) - "Dit woord hebben wij in onze klas 7AE gekozen." (Kris) - "Juist bij een taalspel mag dit niet gebeuren. En dan gaat het nog om een grootwinkelbedrijf dat overal vestigingen heeft ..." (Wilfred) - "Een Taalspel, dat begint met een taalfout. Prachtig." (Bert) - "Een schrijnend geval van "onjuist spatie gebruik"!" (Inge) - "Als het al niet eens meer lukt om de de naam van het spel goed te spellen, heb ik in de inhoud totaal geen vertrouwen!" (Marjorie) - "In educatief opzicht een grappige blunder. De toevoeging 'leer op een leuke manier woorden samen te stellen' maakt het nog illustratiever." (Ellen)

Nummer 4:
'elf duizend'
(Nominatie 6)
"Ik ben jaloers op die elf." (Thomas) - "Door de andere betekenis van elf krijgt de zin een hele andere (grappige) betekenis en is daarom de meest onjuiste spatie van 2010." (John) - "Typisch zo'n zin die je drie keer moet lezen voor je begrijpt wat er staat." (Tjeerd) - "Ik houd wel van een beetje fantasie. Een gelukkige elf die de mensenkrant haalt!" (Githa) - "Gewoon grappig" (Marianne) - "Ik zou willen dat ik dat elfje was ;)" (Angela) - "Ik wou dat ik een elf was..." (Erna) - "De leukste !!!" (Arjo) - "Enig." (Albert) - "De dubbele betekenis die zo in contrast staat met de inhoud van het bericht werkt op de lachspieren!" (Reinout) - "Absoluut de leukste en charmantste. Ik zie de elf al heerlijk shoppen met de duizend euro." (Birgit) - "Ik wil de elf ook graag van harte feliciteren met zijn duizend euro." (Jeroen) - "Niet gelijk duidelijk wat er écht staat en een erg vermakelijke fout." (Tim) - "Stel je eens voor, een elfje dat een gat in de lucht springt (of vliegt..) met de duizend euro die ze net heeft ontvangen door een actie waar ze niks mee te maken heeft gehad." (Jacob) - "De elf die duizend euro kreeg; daar kunnen de gebroeders Grimm nog een puntje aan zuigen!" (Ellen) - "Heeft die elf ook een telefoonnummer ?" (Danny) - "Ik krijg het beeld van een elf die dolgelukkig zijn flappen staat te tellen niet uit mijn hoofd." (Kobie) - "Die "elf" doet me ook nog eens glimlachen. Bij de andere voorbeelden voel ik alleen maar ergernis!" (Mariann) - "Pfff...zucht! :)" (Marieke) - "Kabouters, elfjes en feeën. Ze leven! Echt! ;)" (Melissa) - "Geen sterker bewijs dan krantenkopbewijs dat elfen nog bestaan!" (Arie) - "deze bracht direct een glimlach op mijn lippen, dus op die basis heb ik gestemd." (Marie-José)

Nummer 5:
'Dames 3 in 1 jas'
(Nominatie 1)
"Voor mij zijn die dingen echt humor. Ergeren doe ik me niet, daar is geen beginnen meer aan." (Ellis) - "Mysterieuzer dan deze zit er niet bij!" (Ciska) - "Je ziet het helemaal voor je, die drie dames in één jas." (Marion) - "Moeilijk kiezen, maar om 'Dames 3' in een jas te zien, die verdient het toch wel!" (Erik) - "gewoon omdat ik er zo hard om moest lachen" (Margriet) - "Namens mij en mijn klas (5 havo) hierbij de nominatie!" (Jacqueline) - "Ik ben voor de Dames 3. Zat zelf in Heren 4, en wij pasten bijna voltallig in een grote CX." (Pieter) - "Een uitstekend voorbeeld van de totale onbegrijpelijkheid die onjuist spatiegebruik tot gevolg heeft." (Fem) - "Omdat ik helemaal voor me zie hoe 3 dames in 1 jas zijn geperst." (Bram) - "Ik vind deze het leukste, omdat ik echt niet begreep waar het om ging doordat het fout geschreven was. Heel goed!" (Paula) - "Mijn klassen 6HB3 en 6HS vonden deze het grappigst." (Thieu) - "tot de verbeelding sprekend!" (Dirk-Jan) - "Doet een leuk beroep op je voorstellingsvermogen!" (Birgit) - "Met drie dames in 1 jas, dat is nog eens een koopje." (Irene) - "Het kostte me echt een minuut om hem te snappen." (Marjet) - "Die dames hebben tenslotte zelfs 4 (vier!) onjuiste spaties, dus dat is wel de absolute topper!" (Mieke) - "Door de verschillende mogelijkheden erg grappig." (Han) - "In combinatie met de weg om legging heb je een hele damesoutfit!" (Wilma) - "Ook de foto van 1 van die 3 dames op de verpakking is echt van deze tijd!" (Karin) - "De grootste kruidenier heeft zo'n grote klantenkring dat die ook wel wat mag investeren in juist taalgebruik." (Joan) - "Deze is het leukst omdat de fout meer dan één mogelijke interpretaties oplevert." (Annelies) - "Geweldig plaatje om te zien." (Sebastiaan)

Nummer 6:
'Pakjes Mysterie'
(Nominatie 4)
"Geweldige fout" (Braams) - "Zoveel mensen die dit zien en het - al dan niet bewust - ook fout gaan doen, het spatiegebruik. Dat verdient exra aandacht!" (Carla) - "Met het Pakjes Mysterie wordt toch op grote schaal gezondigd." (Jan) - "Wat zou er toch in die pakjes zitten? Het blijft jammer genoeg een mysterie..." (Caroline) - "Het hele land hing vol met affiches van die film. Hoe kunnen kinderen nog juist leren spellen als er al spelfouten staan in de titels van hun favoriete films?" (Renilde) - "Het blijft een mysterie met die pakjes." (Snah) - "Je fouten erkennen ;-)" (Martijn) - "Ik kies deze omdat er het minst om te lachen valt, en je derhalve aan het publiek (letterlijk, in dit geval) niet duidelijk kunt maken wat er zo stom aan is." (Lutek) - "Vooral het grote aantal kinderen dat hierdoor misleid wordt baart me zorgen." (Kees) - "Ik heb gekozen voor de fout die door de meeste mensen kan worden gezien. En die mensen realiseren zich waarschijnlijk niet dat het een fout is!" (Carina)

Meer weten over onjuist spatiegebruik?

Heb je ook zo moeten lachen om al die voorbeelden? En zou je wel meer willen weten over onjuist spatiegebruik? Lees dan Weg om legging, een vrolijk zwartboek over onjuist spatiegebruik.