Het Grote Spatiedictee

'Aaneenschrijven' moet je aaneenschrijven en 'los schrijven' moet je los schrijven, met een spatie ertussen. Dat klinkt eigenlijk wel logisch. Maar de regels voor het aaneenschrijven van woorden zijn soms best lastig. Wist je bijvoorbeeld dat er een verschil in betekenis is tussen 'hoe lang' met een spatie en 'hoelang' zonder spatie? En wat is correct: 'ervanuit gaan', 'er vanuit gaan', 'ervan uitgaan', 'ervanuitgaan'... of misschien nog iets anders?

Het Grote Spatiedictee is een leuke manier om je kennis van het spatiegebruik te testen. In de dicteetekst zijn de woorddelen op veel plekken door een spatie van elkaar gescheiden. Verder mag je ervan uitgaan dat de tekst helemaal correct geschreven is. De opdracht is heel simpel: welke woorden moeten eigenlijk aaneengeschreven worden? Leuk om te doen, in je eentje of met een groep of klas.

 

Een stukje van het dictee

We geven hier even een kort stukje tekst uit het Spatiedictee. Je kunt de complete tekst van het dictee downloaden in een handig pdf-bestand.

...
De keuze van het restaurant was een veel besproken en vaak terug kerend discussie punt in hun meesten tijds gelukkige huwelijk. Stefan hield zelf meer van recht toe recht aan, maar Sylvia wilde altijd ŕ la carte eten. En dus fietsten ze door de mensen massa naar haar lievelings restaurant in het stads centrum. Stefan stuurde en Sylvia zat in amazone zit in haar oranje fleece body warmer achter op. Het restaurant was bijzonder goed toegankelijk voor minder validen, maar toch zaten er binnen meer valide dan minder valide mede mensen.
...

Je ziet natuurlijk meteen dat in deze tekst veel te veel spaties staan. De vraag is nu: welke spaties zijn correct en welke moeten weg?

 

Download het complete dictee

Druk op deze knop om het complete Spatiedictee in een handig pdf-bestand te downloaden.

Download het Spatiedictee

(Als je op de knop drukt, opent het bestand vanzelf. Je kunt ook met je rechtermuisknop op de knop klikken en 'Koppeling opslaan als...' kiezen.)

Let op!
Op bladzijde 3 van dit document staat ook de oplossing van het dictee. Maar die moet je natuurlijk niet meteen bekijken, want dan is de lol eraf. Maak eerst het dictee op bladzijde 2 en kijk pas na afloop naar de oplossing.

 

Vind je het Spatiedictee leuk?

Natuurlijk vinden we het leuk als je ons laat weten wat je van het Spatiedictee vindt. En vermeld dan meteen even hoeveel fouten je had.

Twitter het verder! Mail het ons


 

Meer weten over spatiegebruik?

Wil je meer weten over spatiegebruik? Bezoek dan de website van het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik op www.spatiegebruik.nl. Of volg ons op Twitter: http://twitter.com/#!/spatiegebruik.

Het spatiedictee is ook opgenomen in het boek Weg om legging, een vrolijk zwartboek over onjuist spatiegebruik. In dit boek geeft René Dings een verzameling van opmerkelijke voorbeelden, leuke anekdotes, verrassende overpeinzingen en onverwachte oorzaken. Natuurlijk legt hij ook uit hoe het wel moet. Kijk voor meer informatie op www.spatiegebruik.nl/weg-om-legging.