rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

langeafstandsloper [Artikel in de Volkskrant, 26 augustus 2013]

volgende voorbeeld

langeafstandsloper
In Volkskrant Magazine stond dit weekend dat Dolf Jansen een 'lange afstandsloper' is. Ha, dat is een spatieklassieker! Want 'lange afstandsloper' en 'langeafstandsloper' kunnen allebei juist zijn, maar welke schrijfwijze je moet gebruiken hangt wel af van wat je precies bedoelt. Iemand van ruim twee meter die af en toe een stukje rent, is een 'lange afstandsloper'. En iemand die lange afstanden rent - marathons en zo - is een 'langeafstandsloper'.

Staat het in Volkskrant Magazine nou goed of niet? Dolf Jansen is best lang, maar hij loopt ook marathons. En in het fragment waarin men 'lange afstandsloper' schrijft, gaat het net over dat laatste: dat je als 'lange afstandsloper' de tijd hebt om te ouwehoeren tijdens het rennen. Daar had dus 'langeafstandsloper' moeten staan!

Er zijn trouwens ook mensen die zeggen dat een 'lange afstandsloper' een sloper is die van een lange afstand sloopt - voor de veiligheid of zo. Een 'langeafstand-sloper' dus. Ja, dat zou ook kunnen. Maar daar ging het in het artikel helemaal niet over.