rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

grijzemuizenmassa [Kop in de Volkskrant, 22 mei 2013]

volgende voorbeeld

grijzemuizenmassa
In de Volkskrant stond onlangs een artikel over de tatoeage van de bekende tennisster Bibiane Schoofs. Zij wilde een unieke tatoeage omdat ze niet bij de 'grijze muizenmassa' wil horen. Een interessante uitdrukking met een interessante spatie erin. Want moet het niet eigenlijk 'grijzemuizenmassa' zijn?

Bij 'grijze muizenmassa' denk ik direct aan een grote groep grijze muizen, een mensenmassa met allemaal onopvallende personen. Maar een massa van grijze muizen noemen we natuurlijk een 'grijzemuizenmassa', zonder spatie.

Als je 'grijze muizenmassa' met een spatie schrijft, heb je het over een muizenmassa die grijs is. Een grijze massa dus. Ik ken 'grijze massa' echter alleen als een aanduiding van de hersenen (of een specifiek deel daarvan). Zou Bibiane met 'grijze muizenmassa' dan wellicht muizenhersenen bedoelen? Daar zou ik inderdaad ook niet bij willen horen...

Ik heb eens gegoogeld naar 'grijze massa' en toen vond ik ook wat links naar pagina's waarin mensen met 'grijze massa' een grote groep onopvallende mensen bedoelen. Als je doet zoals iedereen doet, dan hoor je bij de grijze massa. Bibiane wil met haar tatoeage duidelijk niet bij de grijze massa horen.

Als je het zo schrijft, hoort er wel een spatie in 'grijze massa'. Is die spatie in 'grijze muizenmassa' dan misschien ook juist? Nee hoor. Zij wil namelijk niet bij de grijze massa horen... de grote massa van grijze muizen en andere onopvallende meelopers. Maar een grote massa van grijze muizen is een grote 'grijzemuizenmassa'! Zonder spatie.

Sommige mensen gebruiken met opzet onjuiste spaties omdat ze niet bij de grijze massa willen horen. Daar wil ik natuurlijk niet bij horen. Ik gebruik mijn grijze massa.