rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

Verwen-je-moederdag [Poster, 11 mei 2013]

volgende voorbeeld

Verwen-je-moederdag
Morgen is het Moederdag. En vandaag is het volgens deze poster 'Verwen je moeder! dag'. Maar met die schrijfwijze kan er van verwennen natuurlijk nauwelijks meer sprake zijn.

Zo'n samenstelling als 'Verwen je moeder! dag' noemen we een 'doe-het-zelf-samenstelling'. En dat is er zelf ook een, dus dan kun je meteen goed zien hoe je zo'n doe-het-zelf-samenstelling schrijft. Een doe-het-zelf-samenstelling is een samenstelling waarvan een deel uit een klein zinnetje bestaat. In zo'n samenstelling schrijven we tussen alle woorden een streepje. Andere voorbeelden van doe-het-zelf-samenstellingen zijn kruip-door-sluip-door-weggetje, klaar-terwijl-u-wacht-service en niet-geschoten-is-altijd-mis-mentaliteit.

Het is ook toegestaan om de laatste twee woorden (waar het zinnetje en het slotwoord elkaar raken) aaneen te schrijven, zonder streepje: 'doe-het-zelfsamenstelling'. Meestal vind ik het met een extra streepje nog net wat duidelijker, vandaar dat ik dat in de tekst hierboven ook consequent zo heb gebruikt. Maar ik zou 'Verwen je moeder! dag' zelf als 'Verwen-je-moederdag' schrijven - dus zonder dat extra streepje - omdat het in dit geval wel mooi uitkomt dat 'moederdag' dan als één woord in de samenstelling zit.