rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

zolang [Koningslied, 20 april 2013]

volgende voorbeeld

zolang
Een spatiefout in het Koningslied? Dat kan toch niet! Jawel hoor, er staan echt onjuiste spaties in het lied. In het refrein nog wel: "Ik behoed je voor de storm, hou je veilig zo lang als ik leef".

Zie je de fout? Inderdaad: 'zo lang' moet eigenlijk aan elkaar. Mag je 'zo lang' dan niet met een spatie schrijven? Dat mag wel, maar dan betekent het wat anders. Vraag me niet wie de regel ooit bedacht heeft, maar je moet 'zo lang' alleen met een spatie schrijven als het letterlijk 'van die lengte' of 'van die tijdsduur' betekent. In de betekenis 'gedurende die tijd' of 'terwijl' moet je 'zolang' aaneenschrijven. In de zin "Waarom liet je me nou zo lang wachten?" moet 'zo lang' dus met een spatie. Je kunt die zin ook makkelijk uitspreken met een klemtoon op 'zó'. In de zin "Ik geloof in jou zolang we bestaan" moet 'zolang aaneen', omdat het daar 'gedurende die tijd' betekent. In die betekenis is het ook veel minder makkelijk om een klemtoon op 'zo' te leggen - probeer het maar eens.

"Ik hou je veilig zo lang als ik leef"... dat klinkt als een mooie belofte. Maar als je het over de duur van je leven hebt, dan moet 'zolang' dus zonder spatie. Het heeft hier immers de betekenis 'gedurende die tijd'. Tja, het is inderdaad wel een beetje subtiel allemaal, maar fout is fout. En onze nieuwe koning verdient beter. Willem-Alexander heeft eerder deze week in het interview nog gezegd dat hij een samenbindende koning wil zijn. Een samenbindende koning... dat is precies wat we nodig hebben in onze strijd tegen het onjuiste spatiegebruik! Misschien wil hij wel beschermheer worden van het platform SOS.

In het lied hoor je verder gelukkig weinig van die spaties. Laat het je luisterpret dus niet bederven.

[ link: http://www.hetofficielekoningslied.nl/tekstpagina/hetkoningslied.html ]