rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

Eerlijkebankwijzer [Website, 11 maart 2013]

volgende voorbeeld

Eerlijkebankwijzer
Een groep slimme organisaties heeft een website met de 'Eerlijke Bankwijzer' gemaakt. Maar is het wel een eerlijke bankwijzer?

Een 'eerlijke bankwijzer' is letterlijk een bankwijzer die eerlijk is. Het lijkt me echter nogal logisch dat deze wijzer eerlijk is, want je verwacht van organisaties zoals Oxfam Novib, Amnesty International en Milieudefensie natuurlijk wel dat ze geen óneerlijke wijzer gaan beginnen. En stel dat er een bankwijzer zou zijn die oneerlijk te werk gaat, zou die zichzelf dan 'oneerlijke bankwijzer' noemen? Dat lijkt me niet.

Wat doet deze bankwijzer eigenlijk? De wijzer vergelijkt banken op het gebied van hun maatschappelijke betrokkenheid. Daarvoor wordt gekeken hoe eerlijk de banken investeren. Een bank die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt, vindt men een eerlijke bank. Maar een instrument dat je wijst op eerlijke banken is geen 'eerlijke bankwijzer', maar een 'eerlijkebankwijzer'... zonder spatie!

Een 'eerlijke bankwijzer' is een bankwijzer die eerlijk is, en een 'eerlijkebankwijzer' wijst je op eerlijke banken. In dit geval is voor allebei wel wat te zeggen, hoewel ik wel een vermoeden heb op welke van de twee betekenissen de initiatiefnemers doelen. Volgens mij moet het gewoon 'eerlijkebankwijzer' zijn. In hun logo schrijven ze het trouwens ook zonder spatie, dus volgens mij weten ze best hoe het moet. Jammer dat ze het dan in de tekst op de website overal fout doen.

[ link: http://www.eerlijkebankwijzer.nl ]