rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

project-X-feest [Woord, 18 december 2012]

volgende voorbeeld

project-X-feest
'Project X-feest' is door Van Dale uitgeroepen tot Woord van het Jaar 2012. Prachtig. Maar wat doet die spatie daar in 'Project X-feest'? Moet het niet 'Project-X-feest' zijn?

'Project X-feest' is een feest "waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt" (aldus Van Dale). De naam is ontleend aan de filmtitel 'Project X'. Duidelijk: 'Project X' is dus een naam. En voor namen met een spatie erin geldt dat die spatie in samenstellingen blijft staan. Een filiaal van Albert Heijn is een 'Albert Heijnfiliaal' (of een 'Albert Heijn-filiaal' met een streepje voor de duidelijkheid), en zo is een feest in de stijl van Project X dus een 'Project X-feest'.

Maar is die verwijzing naar de naam van de film wel voldoende duidelijk? Van Dale schrijft in de verkiezingsuitslag 'project X-feest' consequent met een kleine p. Is de verwijzing naar de filmtitel dan nog relevant? Jazeker. In dat geval is 'project X' namelijk een woordgroep die bestaat uit een woord en een losse letter. En de officiële regel uit het Groene Boekje luidt: "Als de woordgroep eindigt met een symbool, cijfer of letter, schrijven we een koppelteken vóór het rechterdeel van de nieuwe samenstelling." En dus is het dan een 'project X-feest', met nog steeds die spatie. Net zoals bij 'vitamine C-pilletjes', waarin 'vitamine C' een woordgroep is met een letter op het eind. De makers van het Witte Boekje vinden die spatie trouwens maar raar, dus die adviseren om 'project-X-feest' en 'vitamine-C-pilletjes' met een streepje in plaats van een spatie te schrijven. Ik vind dat zelf ook duidelijker. Maar ik snap dus ook wel dat Van Dale het officiële Woord van het Jaar als 'Project X-feest' schrijft, gewoon volgens de eigen regels.

Tja, sommige woorden zijn gewoon niet zo mooi. Maar blijkbaar kunnen die toch Woord van het Jaar worden. Dat is dan wel weer een mooie gedachte.

[ link: http://woordvanhetjaar.vandale.nl/ ]