rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

geld-terug-bij-vertraging-regeling [E-mailbericht, 10 december 2012]

volgende voorbeeld

geld-terug-bij-vertraging-regeling
Als het gaat sneeuwen, dan gaat ineens alles fout bij NS. Zelfs het spatiegebruik! Dan komen ze bijvoorbeeld met een ruimhartige 'geld terug bij vertraging regeling'. Alsof de vertraging op zich nog niet erg genoeg was...

Zo'n samenstelling als 'geld terug bij vertraging regeling' noemen we een 'doe-het-zelf-samenstelling'. En dat is er zelf ook een, dus dan kun je meteen goed zien hoe je zo'n doe-het-zelf-samenstelling schrijft. Een doe-het-zelf-samenstelling is een samenstelling waarvan een deel uit een klein zinnetje bestaat. In zo'n samenstelling schrijven we tussen alle woorden een streepje. Het is ook toegestaan om de laatste twee woorden (waar het zinnetje en het slotwoord elkaar raken) aaneen te schrijven, zonder streepje: 'doe-het-zelfsamenstelling'. Maar meestal is het met een extra streepje nog net wat duidelijker. Andere voorbeelden van doe-het-zelf-samenstellingen zijn kruip-door-sluip-door-weggetje, klaar-terwijl-u-wachtservice en niet-geschoten-is-altijd-mis-mentaliteit.

Die regeling van de NS is dus een 'geld-terug-bij-vertraging-regeling'. Ik zal ze eens vragen of ze ook een geld-terug-bij-onjuist-spatiegebruik-regeling hebben.