rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

krenten-rozijnenbrood [Verpakking, 3 april 2012]

volgende voorbeeld

krenten-rozijnenbrood
Onlangs hadden we op het SOS-hoofdkantoor 'krenten-rozijnen brood' bij de lunch. Je zult begrijpen dat de medewerkers van het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik liever geen onjuiste spaties op de lunchtafel hebben. Dit brood moet dus op een of andere manier door de inkoopcontrole geglipt zijn. De verpakking werd natuurlijk grondig geanalyseerd.

Een van onze medewerkers ontdekte op de achterkant van de verpakking dit zinnetje: "Een sneetje krenten-rozijnenbrood bevat 98 kcal." In de kleine lettertjes op de achterkant staat het dus wel goed! Op de achterkant staat ook nog een keer in grote letters 'krenten-rozijnen' en dan 'brood' zonder afbreekstreepje op de nieuwe regel. Eigenlijk staat daar dus ook 'krenten-rozijnen brood', net als op de voorkant, maar dan verdeeld over twee regels. Het zou mij niet verbazen als die schrijfwijze op de achterkant er ook toe geleid heeft dat het als 'krenten-rozijnen brood' op de voorkant staat.

Sommige grafisch ontwerpers houden niet van afbreekstreepjes. Die laten ze dus maar gewoon weg. Maar daarmee stimuleren ze dus - bedoeld of onbedoeld - het onjuiste gebruik van spaties.

(De volgende keer halen we voor bij de SOS-lunch weer gewoon 'krentenbrood' bij de bakker.)