rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

spatiegebruik [Tekst op warmetruiendag.nl, 10 februari 2012]

volgende voorbeeld

spatiegebruik
De organisator van de 'Warme Truiendag' krijgt blijkbaar veel opmerkingen over de spatie in de naam van de dag. Helemaal terecht natuurlijk dat mensen daar wat van zeggen. Blijkbaar heeft men zelfs zo ontzettend veel reacties gekregen op die spatie dat ze op de website speciaal even uitleggen waarom de schrijfwijze met spatie correct zou zijn: "Er staat een spatie tussen Warme en Truiendag om te onderstrepen dat de wereldtemperatuur stijgt". Jaja, vanzelfsprekend. Een ijzersterk verhaal... Maar waarom moeten we deze dag allemaal een warme trui dragen? Dat is toch helemaal niet logisch als de wereldtemperatuur stijgt?

Het idee van de 'Warme Truiendag' is simpel, zo lees ik op de website: "trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, en bespaar energie". Het draait duidelijk om die warme trui. Die komt ook overal op de website terug. Ik twijfel er niet aan waar de oorsprong van de naam ligt: op 'Warme Truiendag' moet je een warme trui dragen. Het is dus eigenlijk een 'Warmetruiendag'. De dag wordt in Nederlands georganiseerd naar Vlaams voorbeeld. In Belgiƫ organiseert men op dezelfde dag de 'Dikketruiendag' - en dat schrijven ze netjes helemaal aaneen! Aanvankelijk schreef men het nog als 'Dikke-truiendag' met een streepje, maar dit jaar heeft men er blijkbaar voor gekozen om ook dat streepje achterwege te laten. Helemaal goed.

Volgend jaar komt er in Nederland vast wel weer een 'Warme Truiendag'. Ik zou het sterk vinden als de organisatie gewoon toegeeft dat het eigenlijk een 'Warmetruiendag' is, en het voortaan ook zo noemt. Dan krijgen ze vast ook minder opmerkingen over hun 'spatie gebruik'...

[ link: http://www.warmetruiendag.nl/content/wat-warme-truiendag ]