rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

vijfhonderdduizend [Artikel op AD.nl, 9 januari 2012]

volgende voorbeeld

vijfhonderdduizend
De Belgische Koning Albert wil de komende twee jaar 500 tot 600.000 euro besparen. Dat lijkt misschien veel, maar met een besparing van 510 euro voldoet hij strikt genomen al aan die belofte. Zo'n belofte lijkt me niet zo veel waard. Tenzij er iets anders bedoeld wordt. Ik neem aan dat Koning Albert bedoelde dat hij tussen de 500.000 en de 600.000 euro wil besparen. Dan is het dus wat misleidend opgeschreven - het staat in ieder geval open voor verschillende interpretaties. Het is misschien niet echt een spatiefout, maar het heeft wel zijdelings met spatiegebruik te maken.

Veel stijlgidsen en taaladviesboeken adviseren om de honderdtallen tot duizend voluit te schrijven en niet in cijfers. Die getallen moet je ook helemaal aaneenschrijven, zonder spaties. Schrijf dus niet 500.000 maar vijfhonderdduizend. In de tekst van het AD had dan gestaan: "Albert II, de koning van Belgiƫ, wil de komende twee jaar vijfhonderd- tot zeshonderdduizend euro besparen." Met een weglatingsstreepje achter 'vijfhonderd'. Dat is wel zo duidelijk, want dan weet je meteen dat het niet om vijfhonderd euro gaat maar om vijfhonderdduizend. Heel misschien dat de koning juist wel bedoelde dat de besparingen minimaal vijfhonderd euro zullen zijn. In dat geval blijft het weglatingsstreepje achterwege - maar dan staat er ook eenduidig wat hij bedoelt.

Update: AD wist blijkbaar niet helemaal wat ze met die getallen moesten, dus die hebben ze nu maar helemaal uit het bericht op hun website verwijderd.

[ link: ...ticle/detail/3111420/2012/01/09/Belgische-koning-wil-onkosten-zelf-betalen.dhtml ]