rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

no space [Toets, 16 september 2011]

volgende voorbeeld

no space
Een toetsenbord met een speciale knop om aan te geven dat er ergens géén spatie hoort, is dat niet wat overdreven?

Het toetsenbord op de foto is een zogenaamd Veyboard. Dat is een toetsenbord dat is ontwikkeld voor mensen die veel en snel moeten typen. Doordat je met het Veyboard (vroeger bekend onder de naam 'Velotype') in lettergrepen kunt typen, kun je gemakkelijker de spreeksnelheid halen dan met een gewoon toetsenbord. Het is dan ook speciaal geschikt voor bijvoorbeeld ondertitelaars, schrijftolken en notulisten. Het typen in lettergrepen is een Nederlandse uitvinding van stenograaf Marius den Outer en taaldeskundige Nico Berkelmans. Door steeds met een aantal vingers tegelijk een aantal letters aan te slaan, maak je iedere keer een nieuwe lettergreep. Door lettergrepen te typen in plaats van losse letters kun je een flinke snelheidswinst behalen.

Wat heeft dit alles met spaties te maken? Welnu, bij elke aanslag op een Veyboard wordt automatisch een spatie toegevoegd. Het systeem gaat er dus van uit dat na de meeste lettergrepen een spatie zal moeten volgen. "Die is 'gratis' meegenomen en verhoogt de snelheid", aldus Veyboard. Maar hoe kun je dan langere woorden maken? Op het Veyboard-toetsenbord zit ook een toets 'NO SPACE'. Het idee is dat je tijdens het typen met de muis van je rechterhand net boven deze toets hangt. Als je een lettergreep typt die aan de voorafgaande lettergreep vast geschreven moet worden, druk je gewoon even de 'NO SPACE'-toets in. Bij een woord van vier lettergrepen moet je die toets dus drie keer indrukken. De functie van de toets is duidelijk: geen spatie op deze plek!

Krijg je niet ontzettend veel onjuiste spaties erbij als de spatie vanzelf wordt ingevoegd na iedere lettergreep? Ik weet het niet. Het klinkt aannemelijk dat je met deze werkwijze meer spaties typt dan eigenlijk zou moeten. Ik heb zelf geen ervaring met een Veyboard, dus ik weet niet of dat echt zo is. Maar ik zou wel graag een soort 'NO SPACE'-toets hebben waarmee ik de onjuiste spaties uit teksten van anderen kan halen!

[ link: http://www.veyboard.nl ]