rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

linksaf [Poster, 2 mei 2011]

volgende voorbeeld

linksaf
Rechts afslaan en linksaf gaan? Is dat beter dan rechtsaf slaan en links afgaan?

Het werkwoord 'afslaan' betekent 'een zijwaartse richting nemen'. Meestal doe je dat op plekken waar wegen elkaar kruisen. Dat afslaan kun je op allerlei manieren doen: je kunt hier afslaan, je kunt daar afslaan, je kunt over vijftig meter afslaan, je kunt bij het kruispunt afslaan. En je kunt links afslaan en rechts afslaan. (De motor van je auto kan ook afslaan, maar dat is iets anders.)

Je kunt wel linksaf of rechtsaf, maar in combinatie met slaan betekent dat toch echt iets anders. Linksaf en rechtsaf zijn gewoon bijwoorden die een richting aangeven. Je kunt dus hier linksaf, je kunt daar linksaf, je kunt over vijftig meter linksaf, je kunt bij het kruispunt linksaf. En je kunt linksaf gaan en rechtsaf gaan. Dat dan weer wel.

Er is dus niks mis met de slogan van Eliza op de foto. Sterker nog: het spatiegebruik is bijzonder zorgvuldig! Je kunt rechts afslaan en linksaf gaan. Dat is bovendien ook veel positiever dan rechtsaf slaan en links afgaan. Ik ga sowieso niet graag af, en helemaal niet links.

[ link: http://www.elizawashere.nl ]