rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

oudpapier [Bord, 2 december 2010]

volgende voorbeeld

oudpapier
Een spatiespeurder* kan niet langs zo'n fraai beplakletterd bord lopen zonder even te kijken of er ergens nog een onjuiste spatie staat. Bij zo'n bord wordt dat gespeur meestal namelijk wel beloond. Nou is de tekst op dit bord nog behoorlijk netjes, maar toch gaat het ook hier iets fout. Men schrijft 'oudpapier' als één woord terwijl het er toch echt twee zijn: 'oud papier'.

Ruimtegebrek kan de reden niet zijn, want er is aan de rechterkant van het bord nog best wat ruimte. En vermoedelijk weet de schrijver van de tekst heus wel dat 'oud' een bijvoeglijk naamwoord is en zou hij 'oud vrouwtje' en 'oud huis' wel netjes met een spatie geschreven hebben. Ik denk dat degene die de tekst op het bord heeft aangebracht gedacht heeft dat 'oudpapier' één begrip is en het dus aan elkaar geschreven heeft. Ik ben het woord 'oudpapier' wel vaker aaneengeschreven tegengekomen.

Misschien dat het woord dezelfde ontwikkeling meemaakt als 'rodekool', 'hogeschool' en 'armelui' in het verleden. Die woorden waren oorspronkelijk ook allemaal met een spatie, maar ze zijn op een gegeven moment zo als één begrip ingeburgerd geraakt dat de spaties verdwenen. Misschien vinden we het over twintig jaar wel heel normaal om 'oudpapier' aaneen te schrijven.

Tja, het papier van nu is het oudpapier van de toekomst.

* Benieuwd of jij ook een spatiespeurder bent? Doe dan de Spatietoets.