rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

tweederde [Kop op Nu.nl, 23 oktober 2010]

volgende voorbeeld

tweederde
"Twee derde kinderen ontevreden over internet", zo kopte Nu.nl gisteren. En het lijkt wel of twee derde van de bezoekers van de SOS-website ontevreden zijn over de spatie in 'twee derde', want de kop leverde een flinke stroom aan e-mails en tweets op: "De eerste twee kinderen vonden internet nog wel oké, maar die twee derde blijkbaar niet", "van de groep ondervraagde kinderen zijn blijkbaar alleen twee van de derde kinderen ontevreden" en "het zijn vast twee beroemde kinderen, als het nieuwswaardig is". De inzenders zijn het er allemaal over eens: die spatie hoort daar niet. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook vind dat het er erg op lijkt dat die kop niet klopt. Maar het jammere is: de kop is officieel gewoon correct.

Volgens de officiële regels in het Groene Boekje moeten we de teller en de noemer van een breuk los schrijven, behalve als die breuk deel uitmaakt van een meerledige samenstelling. Correct is dus 'twee derde van de bevolking' met een spatie tussen 'twee' en 'derde'. Een samenstelling zoals 'tweederdemeerderheid' moet wel helemaal aaneen. Zoals uit de reacties op de kop op Nu.nl blijkt, is de schrijfwijze 'twee derde' soms wat verwarrend. Dat blijkt ook wel doordat de redactie van Nu.nl soms zelf ook voor de zekerheid maar 'tweederde' schrijft, zoals in de kop "Tweederde gezinnen 's ochtends in tijdnood" boven een bericht van bijna drie weken geleden. Blijkbaar ziet dat er toch wat logischer uit. Dat is ook de reden dat 'tweederde' volgens de alternatieve regels van het Witte Boekje gewoon aaneengeschreven moet worden. Ik vind dat duidelijker. Als de kop "Tweederde kinderen ontevreden over internet" was geweest, had niemand zich meer druk gemaakt over die derde kinderen. Dat Nu.nl het met een spatie schrijft is hooguit wat inconsistent, maar niet echt fout.

Mijn ouders hebben trouwens maar een derde kind gekregen en dat ben ik, en ik ben persoonlijk best tevreden over internet.

[ link: http://www.nu.nl/internet/2361915/twee-derde-kinderen-ontevreden-internet.html ]