rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

microfoonvernielende [Kop op GeenStijl.nl, 14 oktober 2010]

volgende voorbeeld

microfoonvernielende
GeenStijl is op zoek naar de microfoon van de vernielende kraker. Nogal veel mensen hebben ons gewezen op de misleidende spatie in de kop boven dit nieuwsbericht.

Moet het aan elkaar of niet? Als het een vaste eigenschap is, kun je een zelfstandig naamwoord en een tegenwoordig deelwoord aan elkaar schrijven: 'insectenetende dieren', 'zaaddodende pasta', van die dingen. 'Microfoonvernielende' lijkt op het eerste oog geen vaste eigenschap van een kraker. Dus dat moet inderdaad los, zou je zeggen. Maar als je het los schrijft, is het net of die kraker nog steeds een microfoon aan het vernielen is. Of nog gekker: dat de politie speciaal een kraker zoekt die een microfoon vernielt. Misschien is het dus tóch een beetje een vaste eigenschap - die kraker heeft namelijk als opvallend kenmerk dat hij een microfoon heeft vernield. Dan is 'De politie zoekt een microfoonvernielende kraker' toch weer niet zo gek. (Maar je kunt je nog steeds afvragen: hij hééft die microfoon al vernield, dus 'vernielend' past niet zo goed.)

Los of vast, het is dus allebei te verdedigen. Maar in de kop was 'Microfoonvernielende kraker' toch wel duidelijker geweest. Dat blijkt ook wel uit het grote aantal mensen die deze kop als voorbeeld van onjuist spatiegebruik hebben ingestuurd.

(Met dank aan Onze Taal voor de toelichting.)

[ link: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/10/httpplayeromroepnlaflid1148776.html ]