rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

Scheidsrechterstekort (nogmaals) [Uitzending De Leugen Regeert, 1 februari 2009]

volgende voorbeeld

Scheidsrechterstekort (nogmaals)
Gisteren is in de uitzending van De Leugen Regeert aandacht besteed aan het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik. We zijn natuurlijk blij dat onze strijd tegen het onjuiste spatiegebruik aandacht krijgt op televisie, maar het is wel jammer dat de VARA in de reportage zelf een spatiefout maakte.

In de reportage wordt de winnaar van de verkiezing van de onjuiste spatie van 2008 behandeld: de kop 'Scheidsrechters te kort' op de website van het Jeugdjournaal. Als we het hebben over een tekort aan scheidsrechters moet je natuurlijk 'Scheidsrechterstekort' schrijven, helemaal zonder spaties. Maar in de reportage 'verbetert' men de kop tot 'Scheidsrechters tekort' en laat daarbij nog steeds een spatie staan!

De Leugen Regeert besteedt aandacht aan leugens en halve waarheden in de journalistiek. Het lijkt ons dus wel passend als ze in de uitzending van aanstaande vrijdag een rectificatie uitzenden.

Is de kop wel echt fout?

Nadat we bekend hebben gemaakt dat 'Scheidsrechters te kort' de verkiezing van de onjuiste spatie van 2008 heeft gewonnen, hebben we van een aantal bezoekers van de website het bericht ontvangen dat de kop helemaal niet fout is. Formeel hebben ze misschien gelijk, maar het ligt allemaal wel erg genuanceerd.

Je zou 'Scheidsrechters te kort' kunnen zien als de krantenkopvariant van '(Er zijn) scheidsrechters te kort'. Je moet 'te kort' inderdaad los schrijven als het een synoniem is voor 'te weinig'. Met de kop 'Scheidsrechters te weinig' zou op zich niks mis zijn. Doordat de redactie van het Jeugdjournaal 'Scheidsrechters te kort' heeft geschreven, ontstaat er echter een ongewenste betekenisverandering. Uit de vele reacties die we naar aanleiding van de publicatie op onze website hebben ontvangen, blijkt dat heel veel mensen inderdaad even dachten dat de scheidsrechters tegenwoordig onvoldoende lengte hebben. Verwarring alom, en dat alleen maar door die twee spaties. Dat kan niet de bedoeling zijn van een krantenkop. Wanneer er 'Scheidsrechterstekort' had gestaan, was die verwarring niet ontstaan.

De reactie van het Jeugdjournaal heeft inmiddels overigens ook ruiterlijk toegegeven dat de kop fout was en dat ze het anders bedoeld hadden. Sterker nog: ze hebben de kop inmiddels aangepast.

Je kunt er dus over twisten of de kop 'Scheidsrechters te kort' wel fout is, maar 'Scheidsrechters tekort' is zeker fout!

[ link: ...il.2366.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=11227&tx_ttnews[backPid]=961&cHash=cbe8f62f34 ]