rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

tweeduizend acht [Column op AD.nl, 3 september 2008]

volgende voorbeeld

tweeduizend acht
Het is bijna vier jaar geleden dat we het eerste voorbeeld van onjuist spatiegebruik op deze website publiceerden. Gisteren verscheen voorbeeld nummer 2008, en - toevallig of niet - dat is ook precies het jaar waarin we leven. Dat zou op zich al een reden kunnen zijn om er even bij stil te staan, maar gelukkig is er ook wel wat te zeggen over het spatiegebruik in 2008. Nee, niet in het jaar 2008, maar in het woord 2008. Als je het met letters schrijft.
In principe schrijven we getallen als één woord aaneen: veertien (14), achtentwintig (28) en driehonderdtien (310). Maar dat geldt slechts tot en met het woord duizend. Na het woord 'duizend' volgt een spatie: 'tweeduizend acht' (2008). De woorden 'miljoen', 'miljard', 'biljoen' (en verder) schrijven we los: 'drie miljoen vijfhonderddertigduizend negenhonderdtweeënzestig' (3.530.962).
Voor rangtelwoorden geldt hetzelfde. Het voorbeeld van gisteren was dus het tweeduizend achtste... met een spatie. Als je de regels van het Groene Boekje aanhoudt dan. Want volgens het Witte Boekje was het het tweeduizendachtste voorbeeld... zonder spatie. Daar schrijft men rangtelwoorden namelijk bij voorkeur aaneen.

[ link: http://www.ad.nl/denhaag/stad/2519600/De_allerbelangrijkste_datum_ooit.html ]