rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

freelanceredacteur [Column in De Pers, 6 mei 2008]

volgende voorbeeld

freelanceredacteur
De column van Van Dale in De Pers van vandaag gaat over juist en onjuist spatiegebruik. Ze snijden een interessant probleem aan, want is het nou 'rubberlaars' of rubber laars'? En is het 'freelanceredacteur' of 'freelance redacteur'?

Van alle spellingproblemen die het Nederlands kent, is de vraag 'schrijf ik deze woorden los of aan elkaar?' wel de lastigste. Vooral het ten onrechte los schrijven van woorden komt veel voor. Het hier al eerder genoemde SOS (Signalering Onjuist Spatiegebruik) looft er zelfs een prijs voor uit. De onjuiste spatie van 2007 stond in de advertentietekst ‘Naakt Model Tekenen’. Twee spaties zelfs, want er had natuurlijk naaktmodeltekenen horen te staan. Tekenen doe je doorgaans gekleed.
Nu zou je kunnen zeggen: had die tekst dan even laten nakijken. Elke freelance redacteur had die fout er zo uit gehaald. Dat is best mogelijk, maar er is een groep woorden waarbij ook de taalprofessional weleens aarzelt. Is het nou een rubber laars of een rubberlaars? Een tweepersoons bed of een tweepersoonsbed? De grap is dat deze woorden op twee manieren mogen worden geschreven, waarbij de klemtoon de doorslag geeft. Wie rúbberlaars zegt, schrijft dat als één woord. Wie rubber láárs zegt, moet eigenlijk een spatie schrijven. Zo ook tweepersóónsbed of tweepersoons béd. En onze freelance redacteur van hierboven mag als freelánceredacteur ook best in één woord. Als je de nadruk op het bijvoeglijk naamwoord wilt leggen, schrijf je de woorden aan elkaar. Moet het zelfstandig naamwoord benadrukt worden, gebruik dan een spatie.
Bij Van Dale kunnen we trouwens altijd goede freelanceredacteuren, -vertalers en -correctoren gebruiken, met of zonder spatie. Op www.vandale.nl/freelance is daarover meer te vinden.

[ link: http://www.depers.nl/vandale ]