rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

prijs-kwaliteitverhouding [Website Vinamis, 13 december 2007]

volgende voorbeeld

prijs-kwaliteitverhouding
Wijnhuis VinAmis verkoopt wijn tegen een uitstekende 'prijs kwaliteit verhouding'. Nou zegt de verhouding op zich natuurlijk per definitie niks over het absolute niveau van de kwaliteit, maar alleen iets over de verhouding van de kwaliteit ten opzichte van de prijs. Maar dat 'prijs kwaliteit verhouding' met twee spaties geen kwalitatief hoogwaardig taalgebruik is, lijkt me duidelijk.
Hoe moet het dan wel? Welnu, het gaat hier om een samenstelling van drie zelfstandige naamwoorden ('prijs', 'kwaliteit' en 'verhouding'. De eerste twee delen zijn gelijkwaardig aan elkaar en vormen samen een specificatie van het derde deel. Het is namelijk niet zomaar een willekeurige verhouding, maar heel precies de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Om aan te geven dat die twee delen gelijkwaardig zijn, zetten we er een koppelteken tussen. Het derde deel moet vervolgens gewoon aan de combinatie van de eerste twee worden vastgeplakt: 'prijs-kwaliteitverhouding' dus. Zo is het bijvoorbeeld ook 'man-vrouwverdeling' en 'dag-nachtritme'.

(Ik vermoed trouwens dat de Taalpuristen niet zo blij zullen zijn met het zinnetje "U krijgt bij de levering een factuur dus u betaald niet vooraf".)

[ link: http://www.vinamis.nl/ ]