rss-feed
twitter-feed
facebook

Verkiezingsuitslag: de onjuiste spatie van 2011

De afgelopen weken hebben bijna achttienhonderd bezoekers van de website hun stem uitgebracht voor de verkiezing van 'de onjuiste spatie van 2011'. We hebben de stemmen voor de zekerheid maar een paar keer nageteld, want de nummers een, twee en drie zaten erg dicht bij elkaar. De winnaar kreeg 537 stemmen - slechts drie meer dan de nummer twee en slechts twaalf meer dan de nummer drie. De verschillen waren nog nooit zo klein...

De winnaar

Veel diarree gevallen in Nickerie De winnaar van de verkiezing van de onjuiste spatie van 2011 is de onjuiste spatie in de nieuwskop "Veel diarree gevallen in Nickerie". De kop verscheen in juni 2011 op de Surinaamse nieuwssite van GFC Nieuws. Uit het artikel onder de kop blijkt dat er een groot aantal diarreegevallen geconstateerd is; er waren gewoon meer kinderen ziek dan normaal. Maar door de ene extra spatie in de kop leek er iets heel anders aan de hand. Nieuws met een luchtje eraan...

"Veel diarree gevallen in Nickerie" - wat was er nou precies gevallen in Nickerie!? We hadden nog gewaarschuwd: soms moet je een nieuwskop niet al te letterlijk nemen, en zeker niet proberen het te visualiseren. Maar voor veel stemmers kwam die waarschuwing te laat. Of ze waren gewoon té visueel ingesteld. "Helaas, toch een beelddenker..", verzuchtte Barbra. Marcel vatte het mooi samen: "Hoe een onjuiste spatie tot een enorme smeerbende in Nickerie kan leiden. Geniaal". Dat de spatiefout op een nieuwssite stond, was een extra reden om op dit voorbeeld te stemmen. Journalisten moeten immers altijd correct Nederlands gebruiken, ook als ze in Suriname zitten.

Uit de reacties bleek dat dit voorbeeld de fantasie aardig op hol deed slaan. Een stemmer hield zijn neus dicht: "De lucht zal wel niet te harden zijn geweest". Caroline relativeerde: "Als het weer eens hondenweer is denk ik bij mezelf: ach, gelukkig valt er tenminste geen diarree!". Ger zag ook een voordeel: "Ze mogen blij zijn met de vruchtbare grond die ze nu in Nickerie hebben". Trudie dacht vooral aan kerst: "Geen witte kerst, maar een bruine!" En Frank refereerde aan een andere spatiefout die afgelopen jaar voorbij is gekomen: "Hopelijk had iedereen een 'Pepernoten Plu' bij zich toen de diarree viel.." Jeroen leverde ons een professionele samenvatting voor het juryrapport: "Zowel in stilistisch, komisch als leesbaar opzicht de mooiste foutieve spatie!"

Nummer twee en drie

Het 'wild triootje' van een slager uit Bunnik kreeg slechts drie (3!) stemmen minder dan de 'diarree gevallen' en eindigde daarmee op de tweede plaats. Een triootje is op zichzelf al behoorlijk wild. Maar een triootje met een hert, een haas en een wild zwijn... dat is helemaal wild. En dat dan ook nog in de 'bourguignon saus'... Veel stemmers zagen de lol van zo'n wild triootje wel in, en enkele van hen leken er ook wel zelf van te willen proeven. Er waren ook mensen die er rekening mee hielden dat de slager de fout juist met opzet heeft gemaakt. Corwin schreef bijvoorbeeld: "Is deze slager slimmer dan wij vermoeden: hij zou het toch niet opzettelijk hebben gedaan als reclamestunt?" Extra aandacht op spatiegebruik.nl - dat is inderdaad een mooie reden om een spatiefoutje te maken. Misschien dat deze vermeende opzet het 'wild triootje' wel stemmen heeft gekost. Arjaan zag een klein drama: "Ik zie zo voor me dat de beste man bij elke aantrekkelijke klant hoopt dat die de grap snapt, maar elke keer weer zuchtend het wildtrio inpakt".

Ook de 'bezoekers passen' spraken erg tot de verbeelding. Maar nét ietsje minder dan de nummer één. Twaalf (12!) stemmen minder om precies te zijn. Nog nooit eerder haalde een nummer drie zo veel stemmen in onze verkiezing. Sommige stemmers moesten de tekst op het briefje een paar keer lezen voordat ze doorhadden wat er nu precies bedoeld werd. Maar vervolgens leidde het voorbeeld ook tot veel hilariteit. "Omdat ik bij deze het hardst moest lachen toen ik het probeerde voor me te zien!", onderbouwde Laura haar stem. Het voorbeeld stond ook symbool voor de zesjescultuur waarin men zonder liefde of aandacht voor de taal teksten schrijft. Zo schreef Sjoerd: "Schoolvoorbeeld van snel even een briefje ophangen zonder na te denken over wat er nou eigenlijk staat". En er waren ook veel mensen die vinden dat je van een overheidsinstelling mag verwachten dat ze het goede voorbeeld geven.

En verder

De NOS eindigde met de '6-jes cultuur' op de vierde plek. Veel stemmers vonden dit het minst grappige voorbeeld van de zes nominaties. Maar voor 6,2% van de stemmers was de voorbeeldfunctie van NOS toch een reden om op dit voorbeeld te stemmen. Zoals Lisette het zei: "dat er daar een redactie is die zou moeten weten hoe het hoort". Daar kwam nog bij dat dit voorbeeld exemplarisch was voor de zesjescultuur in het spatiegebruik. "Een hilarische zelfreferentie" noemde Joe het.

Er waren genoeg redenen om op de 'slagers snij leverworst' (voor zachte smeuïge slagers) te stemmen, maar toch kwam het voorbeeld niet hoger dan de vijfde plek. Een mooie oproep, met niet één maar twee spaties die er niet horen, van een groot bedrijf waarvan je toch beter mag verwachten. En het was ook wel een grappig beeld: "de smeuïge zachte slagers zie ik zo voor me", aldus Jetske.

Op de zesde en laatste plaats staan de 'konijnen hokken'. Het leek zo logisch: honden trouwen, katten latten en konijnen... die hokken. Maar toch kreeg het voorbeeld slechts 2,1 procent van de stemmen. Misschien was het wel té vanzelfsprekend. Kees lichtte zijn stem als volgt toe: "We weten allang dat konijnen hokken, daarom komen er ook zoveel konijnen bij, in en buiten een hok. Of heet dat nou net 'konijnen fokken'?"

De uitslag

We zetten de hele uitslag van de verkiezing nog even op een rijtje. Tussen haakjes staat steeds het behaalde percentage van de stemmen.

  1. Diarree gevallen (29,9% van 1797 stemmen)
  2. Wild triootje (29,7%)
  3. Bezoekers passen (29,2%)
  4. 6-jes cultuur (6,2%)
  5. Slagers snij leverworst (2,6%)
  6. Konijnen hokken (2,1%)

'Geniaal', 'hilarisch', 'fenomenaal', 'prachtig', 'schitterend', 'top'... uit alle inzendingen blijkt dat jullie weer veel plezier hebben gehad met de verkiezing van de onjuiste spatie van het jaar. Peter constateerde heel mooi: "Visualisatie van onjuist spatiegebruik is een prima alternatief voor buikspieroefeningen". Robert toonde in zijn reactie dat hij de spatie meester is: "Mijn vrouw en ik hebben van de voorbeelden echt genoten". En spatiegebruik is volgens Lucas ook een mooie afleiding in tijden van crisis: "Al die gratis spaties maken toch dat zo'n recessie een stuk minder hard aankomt". Er is weer veel gelachen en ook veel geleerd - zo zien we dat graag. Dan doen we het toch allemaal niet voor niks.

Aan degene die de winnende fout heeft gemaakt, zullen we binnenkort een toepasselijke prijs uitreiken.

Onder de stemmers hebben we drie exemplaren van het boek Weg om legging verloot. De drie gelukkige winnaars hebben inmiddels per e-mail bericht ontvangen.

 

Deel de verkiezingsuitslag met je vrienden op Twitter of Facebook: zet op Twitter post op Facebook

 

Hieronder worden de zes voorbeelden nog een keer getoond, met daarbij een selectie uit de reacties die de stemmers bij hun stem hebben gegeven. Als je op een foto klikt, zal de pagina met het bijbehorende voorbeeld in een nieuw venster worden geopend.

Winnaar:
'Diarree gevallen'
(Nominatie 3)
"Omdat deze de heftigste visualisatie oplevert... " (Ankie) - "Dit wens je niemand toe" (Niels) - "Omdat bij diarreegevallen het gevaar op vallende diarree ook zeer zeker aanwezig is" (Rob) - "Gevisualiseerd en goed bevonden" (Ron) - "een spatie teveel geeft in dit geval wel heel veel rotzooi... :-)" (lorette) - "Ik probeerde het helaas wel te visualiseren...macht der gewoonte" (Marije) - "Diarree is niet leuk op je hoofd" (Petra) - "Diarree valt altijd, dus de mededeling lijkt me overbodig. " (Walter) - "Een prachtig voorbeeld van hoe de betekenis van een zin enorm kan veranderen door een spatie" (Mark) - "Ze mogen blij zijn met de vruchtbare grond die ze nu in Nickerie hebben" (Ger) - "Hopelijk had iedereen een 'Pepernoten Plu' bij zich toen de diarree viel.." (Frank) - "Geweldig, heb met moeite mijn lach in kunnen houden op kantoor" (Jeroen) - "Zowel in stilistisch, komisch als leesbaar opzicht de mooiste foutieve spatie!" (Jeroen) - "Ik vind een spatiefout in een nieuwsbericht (verzorgd door een zichzelf serieus nemende nieuwsdienst) storender dan op een tijdelijk bordje" (Frank) - "Ik zie de diarree al naar beneden dwarrelen! Geen witte kerst, maar een bruine!" (Trudie) - "Prachtig. En dat voor een nieuwswebsite. " (Baris) - "De vergelijking met 'Veel regen gevallen in' is snel gemaakt" (Jody) - "Getver! " (René) - "Ik ben te visueel ingesteld... " (Nora) - "Als een warme douche.." (Bert) - "Hoe een onjuiste spatie tot een enorme smeerbende in Nickerie kan leiden. Geniaal" (Marcel) - "Leuke manier om mijn leerlingen te laten zien dat één vergeten of toegevoegde spatie dit kan veroorzaken!" (Jacqueline) - "Helaas, toch een beelddenker.." (Barbra) - "Ik was van de zomer nog op vakantie in Nickerie en ik vond het er heel schoon" (Anand) - "Ik kan mij de laatste keer dat er diarree gevallen was niet meer herinneren" (Luuk) - "Visualisatie van onjuist spatiegebruik is een prima alternatief voor buikspieroefeningen" (Peter) - "De maker heeft echt ehhh een neus voor spatiefouten" (Frans) - "En ja, ik visualiseerde het wel. " (Lisanne) - "Niet visualiseren, niet visualiseren, niet visualiseren" (Thalassa) - "Leuk omdat het hier een Nederlandse nieuwsbron uit Suriname betreft" (Reinout) - "Kwam niet meer bij van het lachen!" (Britta) - "Deze is bij mij het hele jaar al favoriet. Als het weer eens hondenweer is denk ik bij mezelf: ach, gelukkig valt er tenminste geen diarree!" (Caroline) - "Bah! Ik moet lachen en griezelen tegelijk. " (Monica) - "Deze gekozen omdat de bron een nieuwsbericht is; een journalist moet ABN schrijven!" (Jan)

Nummer 2:
'Wild triootje'
(Nominatie 6)
"Een wild triootje in de kerstperiode is niet te versmaden... " (Eefje) - "Heb wel moeite om het juiste woord uit te spreken" (Wim) - "Het was lastig kiezen tussen optie 1 en 6!" (Heleen) - "Ik kwam echt niet meer bij toen ik deze zag!" (Myriam) - "Het voorbeeld dat volgens de lachmeter het hoogste scoorde is aangevinkt" (Cor) - "De overmacht aan spatiefouten van de slager geeft voor mij de doorslag" (Marcel) - "je kunt het niet bedenken, zo leuk !!" (Cees) - "Triest maar grappig!" (Sylvia) - "Dit is het soort triootje waar ik al zolang eens van zou willen proeven. En dan niet voor de bourguignonsaus, hoor" (Willy) - "Dit is veruit de meest pijnlijke spatie. Pijnlijker dan een stilte kan zijn" (Ben) - "Wie is er in voor een wild triootje met de kerst?" (Geertje) - "Ik wil wel zo'n wild triootje bij me thuis op het aanrecht!" (Louise) - "Wat ik ook mooi vind, is dat je meer trio krijgt naarmate je meer betaalt" (Jeroen) - "Ze zijn allemaal schrijnend, maar hier valt tenminste nog bij te lachen" (Keith) - "Dat iemand deze zonder blikken of blozen en het zelf door te hebben ophangt, dat idee alleen al is prachtig" (Mark) - "Al die gratis spaties maken toch dat zo'n recessie een stuk minder hard aankomt" (Lucas) - "Ik zie zo voor me dat de beste man bij elke aantrekkelijke klant hoopt dat die de grap snapt, maar elke keer weer zuchtend het wildtrio inpakt... Drama!" (Arjaan) - "Slechts €1,60 voor een wild triootje? Verkocht!" (Rianne) - "Is deze slager slimmer dan wij vermoeden: hij zou het toch niet opzettelijk hebben gedaan als reclamestunt?" (Corwin) - "Ik ben sowieso al wild op triootjes" (Guido) - "Ik ben zelf meer van een wildtriootje dan van wild triootje" (Jet) - "Zoveel spatiefouten in één zin...nominatie!" (Ines) - "Mooie grap van die slager eigenlijk" (Jaap) - "Dat de slager het botvieren van vleselijke lusten aanbeveelt, ligt in de verwachting" (Onno) - "Dat arme haasje.." (Marjan) - "Wild triootje: omwille van de onge-wilde duidelijkheid" (Dirk) - "Twee spatiefouten voor de prijs van één is natuurlijk ook leuk in deze context" (Wim) - "Deze prikkelt de fantasie het meest naar mijn mening" (Rien) - "Da's heel wat anders dan een tam ponnetje!" (Gerard) - "Deze slager lijkt consequent in het overbodig hanteren van de spatiebalk. " (Annemarie)

Nummer 3:
'Bezoekers passen'
(Nominatie 1)
"Deze kan eigenlijk zonder commentaar" (Sabrina) - "Dit voorbeeld geeft toch maar goed weer hoe een spatiefout verwarring kan veroorzaken" (Merijn) - "De overheid zou het juiste voorbeeld moeten geven" (Kim) - "De overheid moet het goede voorbeeld geven, en de burger altijd correct benaderen" (Janno) - "Meesterlijk omdat direct duidelijk is dat ze niet passen" (Fedor) - "Omdat de onbedoelde betekenis zo visueel voor te stellen is en het een hele zin is" (Benjamin) - "Als Rotterdamse ben ik van mening dat een beter taalgebruik in Rotterdam zou moeten beginnen!" (Hanny) - "Gewoon een typisch gevalletje voor het stadhuis van Rotterdam. Erg leuk!" (Diana) - "Schoolvoorbeeld van snel even een briefje ophangen zonder na te denken over wat er nou eigenlijk staat" (Sjoerd) - "Ik moest de zin een paar keer doorlezen voordat ik begreep wat er eigenlijk met de zin bedoeld werd" (Hanna) - "We moesten er op school vreselijk hard om lachen!" (Esther) - "De enige die ik meerdere keren moest lezen voordat ik snapte wat er stond" (Luella) - "Met name bij een gemeentelijke instelling lijkt me dat er juist gecommuniceerd dient te worden" (André) - "Samen met mijn leerlingen heb ik gekozen voor het stadhuis, daar hoort toch echt correcte taal thuis!" (wendie) - "Van je overheid moet je het hebben" (Diederik) - "Hij is gewoon leuk!" (Don) - "Ik vind 'm fantastisch en het duurde 10 minuten voordat ik weer in staat was te typen" (Aad) - "Ik vind ze allemaal leuk, maar bij deze was mijn schaterlach het hardst!" (Sanna) - "Zo zie je maar weer hoe zelfstandig naamwoorden kunnen veranderen in werkwoorden" (Eldert) - "Ik zie het voor me: probeer zo'n bezoeker maar eens in zo'n paal te persen.." (Joke) - "Of: hoe je als gemeente voor paal kunt staan" (Willem) - "Dat het Rotterdamse stadhuis zulke medewerkers in dienst heeft! Dat is minder dan de zesjescultuur!" (Margo) - "Om deze moest ik erg hard lachen, dus vandaar" (Vivianne) - "Benieuwd hoe lang dat briefje er al hangt" (Marie-France) - "Gemeente Rotterdam zou toch beter moeten weten!" (Joke) - "Zouden dokters ook passen? " (Karen) - "Binnen de context toch wel het meest originele geval wat mij betreft" (Marius) - "De meeste zijn grappig als losse woorden, maar deze past geweldig in de zin, wat het extra grappig maakt" (Diana) - "Bij deze moest ik heel hard lachen" (Danieke) - "Blind vertrouwen in de spellingscontrole levert veel leuks op. " (Menno) - "Het beeld van die bezoekers die in een paal worden gepropt, jaaaaaaa dat wint hoor" (Marinka) - "Ik kan niets anders meer dan dit voor me zien. Zouden er ook verschillende palen zijn voor dikke en dunne mensen?" (Bertrand) - "Vooral omdat ik bij deze het hardst moest lachen toen ik het probeerde voor me te zien!" (Laura) - "Leuk, een complete volzin met zo'n grappige fout. " (remmert) - "Mede vanwege het permanente karakter dat zulke slordige briefjes vaak hebben" (Jochem) - "Zeer grappige fout!" (Ruby)

Nummer 4:
'6-jes cultuur'
(Nominatie 4)
"Deze is het minst grappig, maar het meest schrijnend. " (Inge) - "Hier is veel aan de hand: een hilarische zelfreferentie, dubbele taalfout, Droste-effect en een setting die het extra kwalijk maakt" (Joe) - "Mijn keus valt ook dit jaar weer op hen die het goede taalvoorbeeld moeten geven!" (Annemieke) - "Tijd om de 6-jes cultuur van ons af te schudden en te streven naar een tientjescultuur" (Frank) - "Mijn vrouw en ik hebben van de voorbeelden echt genoten" (Robert) - "Verkeerd spatiegebruik is al vre-se-lijk, maar cijfers in zinnen.." (Arwin) - "NOS moet het juiste voorbeeld geven!" (Jan-Harmen) - "Schandalig dat een organisatie zoals het NOS dit fout doet." (remco) - "We mogen van de medewerkers van het NOS journaal wel een betere taalkennis verwachten" (Toon) - "De ironie van het verkeerd spellen van de term zesjescultuur is prachtig!" (Femke) - "Omdat er daar een redactie is die zou moeten weten hoe het hoort" (Lisette)

Nummer 5:
'Slagers snij leverworst'
(Nominatie 5)
"Niet één maar twee spaties die er niet horen. Vandaar mijn nummer één" (Herman) - "Ik ben verzot op van die zachte smeuïge slagers!" (Anna) - "ik zit altijd hardop te lachen om alle gevallen van onjuist spatiegebruik. Kan ze beter niet lezen in de stiltecoupé... De smeuïge zachte slagers zie ik zo voor me" (Jetske) - "Gewoon omdat het een mooie oproep is" (Leanne) - "Omdat je van zo'n groot bedrijf mag verwachten dat er toch iemand werkt die het Nederlands machtig is.." (Geert)

Nummer 6:
'Konijnen hokken'
(Nominatie 2)
"Grinnik" (Neeltje) - "Dat konijnen jongen was al bekend, maar nu blijken ze ook nog te hokken!" (Arnold) - "We weten allang dat konijnen hokken, daarom komen er ook zoveel konijnen bij, in en buiten een hok. Of heet dat nou net 'konijnen fokken'. " (Kees) - "Tsja, tamme konijnen kunnen geen lat relatie aangaan, dus moeten ze maar ouderwets gaan hokken ....." (Johanna) - "Heel cryptisch en leuk bedacht" (Ineke)

Meer weten over onjuist spatiegebruik?

Heb je ook zo moeten lachen om al die voorbeelden? En zou je wel meer willen weten over onjuist spatiegebruik? Lees dan Weg om legging, een vrolijk zwartboek over onjuist spatiegebruik.