rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

Willem-Alexander [Naam, 30 april 2013]

volgende voorbeeld

Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander zou een goede beschermheer en ambassadeur zijn voor het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik. Onder zijn bewind gaan we vast weer allemaal aaneenschrijven. Ik zal uitleggen waarom ik dat denk.

In het grote televisie-interview van twee weken geleden stelde Rick Nieman aan kroonprins Willem-Alexander de vraag wat voor koning hij wil zijn. Willem-Alexander antwoordde in duidelijke taal: "Ik wil een koning zijn die in de traditie staat, die staat voor continuïteit. Maar ook een koning die in de 21ste eeuw kan samenbinden. Door aanwezig te zijn waar mensen die steun of hulp nodig hebben. Op allerlei manieren proberen dat samenbindende element in de samenleving te zijn. Dienend aan de samenleving." Onze taal is inderdaad een traditie, aaneenschrijven zorgt voor continuïteit in woorden, en samenbinden natuurlijk ook. Het platform SOS kan best wat steun en hulp gebruiken. Dienend aan de samenleving. Ik kan hier maar één conclusie uit trekken: koning Willem-Alexander vindt correct spatiegebruik net zo belangrijk als wij!

Het is natuurlijk geen verrassing dat koning Willem-Alexander niet zo van onjuiste spaties houdt. Bij zijn geboorte in 1967 kreeg hij de naam 'Willem-Alexander Claus George Ferdinand'. Tussen Willem en Alexander staat een streepje en geen spatie. 'Willem-Alexander' is immers één naam, en geen twee. Anders hadden zijn ouders hem wel 'Willem Alexander Claus George Ferdinand' genoemd, met overal spaties ertussen. Toen prins Claus de geboorte van zijn zoon ging aangeven bij de burgerlijke stand van Utrecht leverde dat wel wat tumult op. De burgerlijke stand had tot dat moment namelijk alle streepjes in namen formeel geweigerd, maar durfde tegen prins Claus geen nee te zeggen. Pas sinds die dag mogen in Utrecht ook dubbele namen met streepjes in plaats van spaties officieel worden vastgelegd. Natuurlijk kwam het regelmatig voor dat mensen de kroonprins 'Willem Alexander' noemden, met een onjuiste spatie. De eerste fout is waarschijnlijk die van de Rijksvoorlichtingsdienst die officieel onthulde dat het nieuwe prinsje 'Willem Alexander' heette, maar dat hebben ze dezelfde dag nog gerectificeerd. In Nederland staan in de straten die naar Willem-Alexander zijn genoemd waarschijnlijk ook meer straatnaambordjes waarop zijn naam met een spatie is geschreven dan met een streepje.

Koning Willem-Alexander is dus al zijn hele leven bekend met de strijd tegen het onjuiste spatiegebruik. Eerst alleen in zijn eigen naam, maar nu wil hij ook op andere plekken samenbinden. Dat maakt hem de ideale beschermheer en ambassadeur voor het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik. Ik zal hem binnenkort eens een mailtje sturen.