rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

grofgeld [Dropzak, 9 november 2012]

volgende voorbeeld

grofgeld
Op deze dropzak staat in grote letters: 'Grofgeld, licht zout'. Moet dat niet juist 'Grof geld, lichtzout' zijn? Of een andere combinatie van de schrijfwijzen met en zonder spatie? Het antwoord op die vraag is niet eenvoudig.

Eerst over dat 'grofgeld'... moet dat niet met een spatie? In de uitdrukking 'daar kun je grof geld aan verdienen' moet het immers met een spatie. En als je goed luistert, hoor je ook dat 'grof' en 'geld' als twee woorden worden uitgesproken. Allemaal waar. Er is dus best wat voor te zeggen om het met een spatie te schrijven. Maar 'grofgeld' is natuurlijk het tegenovergestelde van 'kleingeld', en dat schrijven we aaneen. Als je goed luistert, hoor je ook dat 'kleingeld' als één woord (met één klemtoon) wordt uitgesproken. Ik heb dat zelf ook bij 'grofgeld', en ik vind het dan ook helemaal niet vreemd om dat als één woord te schrijven. Zonder spatie dus. (Klene twijfelt overigens zelf ook, ontdek ik net. Op de Klene-website heeft men het namelijk stiekem toch over 'Grof Geld', met spatie en voor de duidelijkheid ook nog een extra hoofdletter. Ik heb hierboven al aangegeven dat er ook best wat voor te zeggen is om het met een spatie te schrijven. Het zou alleen mijn keuze niet zijn.)

Dan over dat 'licht zout'... moet dat niet ook zonder spatie? Je schrijft woorden zoals 'lichtblauw' en 'lichtgeel' immers ook zonder spatie. Helemaal waar. Die lichte varianten staan zelfs allemaal in het Groene Boekje, maar verder staan er geen woorden in waar 'licht' als voorvoegsel wordt gebruikt in de betekenis 'ietwat, in enige mate'. Blijkbaar is het heel gewoon geworden om over die lichte tinten te spreken en zijn we ze daarom als één begrip aaneen gaan schrijven. Maar bij andere combinaties met 'licht' gebruiken we een spatie. Het is wel een beetje een schemergebied, want als je het woord maar vaak genoeg gebruikt komt er dus een moment dat je de spatie weg mag laten. Misschien is het met 'lichtzout' ook al zover? Ook in dit geval kan het helpen om naar de uitspraak te luisteren. In de zin "deze drop is licht zout" hoor ik mezelf 'licht zout' als twee woorden uitspreken. Maar in de zin "ik eet graag lichtzoute drop" is 'lichtzoute' ineens één woord geworden. Een schemergebied dus. Dat 'licht zout' op de verpakking is in ieder geval niet fout.

Gelukkig is er toch nog een goede reden om de foto van deze dropzak als voorbeeld te gebruiken. Als je goed kijkt, zie je dat ze er een sticker op hebben geplakt om aan te geven dat het 'actie zak' is. En de spatie in 'actie zak' die is echt fout. Gelukkig kun je die sticker eenvoudig van de zak halen, zodat je daarna alsnog lekker van je grote stukken grofgeld kunt genieten.

[ link: http://www.klene.nl/geldlijn/grof-geld ]