rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

rode bietenkiemen [Nieuws, 9 juni 2011]

volgende voorbeeld

rode bietenkiemen
Ineens heeft iedereen het over rode bietenkiemen. En nu word ik van alle kanten bestookt met de vraag of dat niet als 'rodebietenkiemen' geschreven moet worden.

Laat ik vooraan beginnen. Wat zijn 'rode bietenkiemen' nou eigenlijk? Als je weleens in een restaurant komt, heb je ze vast weleens gegeten. Het zijn van die dunne rode sliertjes die als garnering bij de salade worden gebruikt. Je hebt ze ook in het wit, en dan is het meestal alfalfa. Ik ken mensen die de sliertjes standaard terzijde schuiven, omdat ze vinden dat het geen eten is. Bietenkiemen behoren tot de kiemgroenten. De bietenkiemen worden gemaakt door bietenzaden te laten ontkiemen. Simpel gezegd: laat bieten kiemen en je krijgt bietenkiemen.

Nu terug naar de spatievraag: zijn het nou 'rode bietenkiemen' of 'rodebietenkiemen'? Het gaat hier om kiemen van de rode biet. Strikt genomen moet je 'rodebietenkiemen' helemaal aan elkaar schrijven. Maar de bietenkiemen zelf zijn ook rood, zoals je op de foto kunt zien. En ze worden vaak ook als 'bietenkiemen' aangeduid. Er is dus helemaal niks op tegen om het 'rode bietenkiemen' te noemen. Met die schrijfwijze is minder duidelijk dat het om kiemen van de rode biet gaat - je zegt alleen dat het kiemen van een biet zijn - maar het is wel duidelijk dat die kiemen rood zijn. Stel dat de kiemen van de rode biet zelf blauw zouden zijn. Dan mag je dat gewoon 'blauwe bietenkiemen' noemen. Waarom zou je het nu dan niet 'rode bietenkiemen' mogen noemen? Ze zijn namelijk ook rood. Als de kiemen van de rode biet zelf blauw zouden zijn, mag je dat trouwens wel 'rodebietenkiemen' noemen, zonder spatie. Want het zijn nog steeds kiemen van de rode biet, ook al zijn ze zelf blauw. Meer specifiek: je hebt dan 'blauwe rodebietenkiemen'.

Op kiemgroenten.nl heeft men het ook over 'rode koolkiemen'. Dat omschrijven ze als "een kiem met een lichtpaarse kleur" en "een lichte rode kool smaak". Dat zijn dus geen 'rode koolkiemen', maar 'rodekoolkiemen' (of 'lichtpaarse koolkiemen'). En ze hebben geen 'rode kool smaak', maar een 'rodekoolsmaak'.

[ link: ...l/binnenland/9988247/__Bietenkiem_populaire_horecadecoratie__.html?sn=binnenland ]