rss-feed
twitter-feed
facebook
vorige voorbeeld

hang-en-sluitwerk [Bestelwagen, 29 januari 2011]

volgende voorbeeld

hang-en-sluitwerk
Menig bestelwagenbezitter doet meer dan één ding. Ik zie regelmatig bestelwagens rijden met hele opsommingen op de zijkant. Handig, zo'n complete opsomming, want dan is in één keer duidelijk wat zo’n bedrijf allemaal voor je kan doen. In het boek Weg om legging poneerde ik de stelling: op iedere bestelwagen met een opsomming op de zijkant staat wel een voorbeeld van onjuist spatiegebruik.

Rob mailde me onlangs bovenstaande foto in een mailtje met als onderwerp "Bestelbus gevonden!". Hij had namelijk een bestelwagen gevonden waar alle diensten netjes aaneengeschreven zijn, van 'inbraakbeveiliging' tot 'intercomsystemen'. Dat is een complimentje waard. De man achter het stuur heeft alle reden om tevreden in de camera te kijken. Maar toch staat er nog een fout op de zijkant. 'Hang- en sluitwerk' lijkt helemaal goed geschreven zo, maar officieel moet dat 'hang-en-sluitwerk' zijn. De combinatie van hangen en sluiten wordt gezien als een woordpaar, waarvan de onderdelen verwisselbaar. Net als 'peper-en-zoutstel', 'winst-en-verliesrekening' en 'knip-en-plakwerk' moet dus ook 'hang-en-sluitwerk' aan elkaar, zonder spaties. Ik moet toegeven dat het een lastige regel is - ik zou het zelf ook fout kunnen doen.

Ik blijf dus bij de stelling: alle bestelwagens hebben wel een spatiefout op de zijkant staan. Je moet er maar eens op gaan letten. Heb je meteen een leuk spelletje te doen als je in de file staat.