Verkiezingsuitslag: de onjuiste spatie van 2007

Meer dan duizend bezoekers van deze website hebben de afgelopen weken hun stem uitgebracht voor de verkiezing van 'de onjuiste spatie van 2007'. Behalve heel veel stemmen hebben we naar aanleiding van deze verkiezing ook heel veel complimenten, steunbetuigingen, blijken van waardering en nieuwe inzendingen voor de website ontvangen. Het is fijn om te weten dat we niet alleen staan in onze strijd tegen het onjuiste spatiegebruik. Tussen al die positieve reacties zaten ook twee mailtjes van mensen die ons vroegen of wij niks beters te doen hebben. Die hadden blijkbaar niks beter te doen.

De winnaar

We hebben de stemmen geteld en er is een duidelijke winnaar. De meest opmerkelijke onjuiste spatie van 2007 is de spatie in 'Naakt Model Tekenen'. Bijna een derde van de deelnemers bracht zijn stem uit op dit voorbeeld van onjuist spatiegebruik. Het voorbeeld werd gesignaleerd op de website van Top Tours cityEvents in Amsterdam.

de onjuiste spatie van 2007De twee spaties in 'Naakt Model Tekenen' geven verschillende interpretatiemogelijkheden en veel inzenders wisten daar wel raad mee. Een van de inzenders schreef: "Tja, wie moet er naakt zijn is meteen de vraag... een meesterlijke fout!" Het idee dat je wellicht niet in je schilderskloffie naaktmodellen zou gaan zitten tekenen maar als tekenaar zelf uit de kleren moet, sprak duidelijk tot de verbeelding en leidde tot veel hilariteit. Een aantal inzenders merkten terecht op dat 'Naakt Model Tekenen' het enige genomineerde voorbeeld was met twee onjuiste spaties. Het werd nog erger doordat ieder deel met een hoofdletter is geschreven. Fout op fout dus. En een terechte winnaar.

Binnenkort zal de prijs worden uitgereikt aan Top Tours cityEvents in Amsterdam. Zij krijgen van ons een exemplaar van het Handboek Nederlands van Liesbeth Koenen en Rik Smits. In dat boek worden de regels voor correct spatiegebruik nog eens duidelijk uitgelegd.

Nummer twee

Op de tweede plaats eindigde de 'zeventien jarigen' met een kwart van de stemmen. Helaas dus net geen nieuw feestje voor deze jarigen. Een belangrijke reden om op dit voorbeeld te stemmen, was dat dit voorbeeld in een heuse krant stond. En kranten hebben redacties en journalisten, en die zouden toch beter moeten weten hoe het moet! Zoals iemand schreef: "Een redacteur van een krant mag dit soort fouten absoluut niet maken." Veel mensen lieten ook weten dat de spatie bij dit voorbeeld gewoon voor de leukste betekenisverandering zorgde. "Ik had ook wel een rijbewijs willen krijgen op mijn zeventiende verjaardag!"

En verder

De matige software van Logitech is op de derde plaats geëindigd. "Een prachtig voorbeeld van een spatiefout die de bedoeling van de tekst compleet ondermijnt." Veel mensen die op dit voorbeeld hebben gestemd, bevestigden ook dat de software inderdaad matig is.

Vierde is de 'zware spullendoos' van Gamma ("lachwekkend!"), de 'systeem fout' van de Postbank werd vijfde ("Zo'n grote organisatie zou beter moeten weten") en de 'inkomsten belasting' zesde ("Minstens de helft van de Nederlanders moet deze fout onder ogen gekomen zijn").

De uitslag

We zetten de hele uitslag van de verkiezing nog even op een rijtje. Tussen haakjes staat steeds het behaalde percentage van de stemmen.

  1. naakt model tekenen (31%, een derde)
  2. zeventien jarigen (25%, een vierde)
  3. software matig (17%, een zesde)
  4. zware spullendoos (12%, een negende)
  5. systeem fout (10%, een tiende)
  6. inkomsten belasting (5%, een twintigste)

Het spatiejaar 2008 is inmiddels al in volle gang. Bij het Meldpunt kun je ons foto's van door jou gesignaleerde gevallen van onjuist spatiegebruik toesturen. Wellicht zie je het door jou gesignaleerde voorbeeld wel terug als nominatie bij de verkiezing van de onjuiste spatie van 2008!

 

Prijsuitreiking

PrijsuitreikingOp vrijdag 7 maart 2008 is de prijs uitgereikt aan Daan van Top Tours Amsterdam. Dit gebeurde tijdens de opnamen voor Klare taal, een radioprogramma van de Nederlandse Wereldomroep dat wordt gepresenteerd door Arie Bras. De opnamen van de prijsuitreiking zullen worden uitgezonden op vrijdag 21 maart 2008.
Op de foto hiernaast is te zien hoe Daan de prijs (het Handboek Nederlands) in ontvangst neemt. (Foto: Fred Vloo)

 

Hieronder worden de zes voorbeelden nog een keer getoond, met daarbij een selectie uit de reacties die de stemmers bij hun stem hebben gegeven. Als je op een foto klikt, zal de pagina met het bijbehorende voorbeeld in een nieuw venster worden geopend.

Winnaar:
'naakt model tekenen'
(Nominatie 2)
"Tja, wie moet er naakt zijn is meteen de vraag... een meesterlijke fout!" (Suzanne) - "Deze spreekt toch echt tot de verbeelding." (Martin) - "Ach, als het om naakt gaat...." (Jeroen) - "Deze heeft twee foute spaties en dus eigenlijk gewonnen." (Stevense) - "Naakt model tekenen is HOT!" (Erwin) - "Spreekt erg tot de verbeelding!" (Marjon) - "Deze geeft het best (en ludiekst) aan wat de semantische gevolgen van foutief spatiegebruik zijn." (Marian) - "Deze heeft het meest op mijn lachspieren gewerkt en dat verdient een prijs." (Jan) - "Deze is toch wel het meest hilarisch, toch?" (Rob) - "Een wereld van verschil..." (Sharon) - "Erg grappig, en vooral ook lullig, die onnodige spaties!" (Inge) - "Gezellig met collega's!" (Yvonne) - "Hier zou ik niet zomaar voor inschrijven!" (Janneke) - "Schept een hoop beelden waar ik erg om moet lachen." (Diaan) - "Hilariteit en verdriet dienen zich even sterk op bij uw schitterende voorbeelden." (Jeroen) - "Kennelijk wordt er ook nog geschilderd in het adamskostuum. Oppassen dat je geen verf op je pieleman morst!" (Jeroen) - "Deze spreekt het meest tot de verbeelding" (Angelique) - "Ik heb dit uitgekozen omdat dit om 2 foute spaties gaat." (Janneke) - "Ik zie dit helemaal zitten voor een bedrijfsuitje!" (Erna) - "Krom gelegen bij deze." (Jeroen) - "Misschien is naakt naaktmodel tekenen de nieuwe hype." (Rob) - "Misschien kunnen we ook wel naakt naaktmodellen tekenen?" (Guy) - "Misschien niet het beste voorbeeld, maar wel het grappigste." (Carine) - "Omdat deze lekker dubbelzinnig is..." (Cora) - "Ongewoon grappig die dubbelzinnigheid!" (Bert) - "Onjuist spatiegebruik leidt hier echt tot een andere betekenis die op de lachspieren werkt." (André) - "Vooral bij dit soort woorden is het zo enorm van belang dat je op je spaties let!" (Marinka) - "Waar kan ik me inschrijven?" (Groenen)

Nummer 2:
'zeventien jarigen'
(Nominatie 5)
"Was ik nog maar 17 jaar..." (Annemieke) - "Een redacteur van een krant mag dit soort fouten absoluut niet maken." (Sander) - "Als nu maar niet een van die jarigen bovendien de Alfa Romeo die lampen mist (spatiejaar 2006) in de schoot geworpen heeft gekregen." (Remco) - "Van de media verwacht je dit zeker niet!" (Inge) - "Bijzonder slecht, zeker omdat een journalist deze fout gemaakt heeft." (Mayk) - "Zo erg dat bijna niemand het in de gaten heeft dat hier echt iets anders staat nu er geen spatie is gebruikt." (Melchior) - "Om deze moest ik het hardst lachen." (Patrick) - "Shit man, dat was moeilijk kiezen!!" (Merel) - "De zin verandert echt door de onjuiste spatie. Het lijkt op het eerste gezicht echt over jarigen te gaan." (Peter) - "Deze fout vind ik het 'sterkst' omdat ik écht even op het verkeerde been werd gezet." (Rob) - "Hilarisch! Toch weer beter dan dat je je rijbewijs bij een pakje boter krijgt!!" (Aubine) - "Ik had ook wel een rijbewijs willen krijgen op mijn zeventiende verjaardag!" (Janneke) - "Jammer voor al die andere jarigen!" (Rob) - "Deze vind ik eigenlijk het allerdomst..." (Gerda) - "Leuk fout is leuker dan gewoon fout! Nominatie 5 won op de lachintensiteitscoremeter." (Jph) - "Niet alleen deze krant, maar de Nederlandse pers in het algemeen maakt er een puinhoop van." (Jeroen) - "Niet alleen verkeerd geschreven, maar heeft ook een heel andere betekenis." (Bart) - "Omdat het hier een officiële mededeling betreft, vind ik een foute spatie extra kwalijk. Een grijnslachje is een aardige compensatie." (Maud) - "Politiek, humor en jongeren verenigd in een artikel voor een veelkoppig publiek!!!" (Harriet) - "Prachtig om te zien dat de semantiek en syntaxis door deze fout onbedoeld zo ver uiteen komen te liggen." (Jorik) - "Het is allemaal erg, maar van journalisten hoop je dat ze enig taalgevoel hebben." (Martijn) - "Terwijl rijlessen velen tot wanhoop drijven,lijken sommige jarigen voor het geluk geboren." (Petra) - "Zeker als krant hoor je het goede voorbeeld te geven, aangezien die veel gelezen zou moeten worden." (Xandrie)

Nummer 3:
'software matig'
(Nominatie 3)
"Matig." (Jos) - "Geselecteerd op mate van onder de tafel rollen van het lachen, dat is toch waar het bij spatiefouten over gaat voor mij" (Pieter) - "Ze zijn in ieder geval eerlijk" (Ger) - "Vermakelijk en sneu tegelijk..." (Barbara) - "Als IT-er vond ik toch al dat er te veel matige software in omloop is." (Vincent) - "De bijgeleverde software was inderdaad matig." (Jo) - "Als het taalgebruik al matig is, sta ik er niet van te kijken dat de software ook wel matig zal zijn." (Dorus) - "De eerlijkheid van"software matig" maakt dit voor mij de winnaar." (Paul) - "Deze is nog erger dan andere voorbeelden omdat een afleiding toch eerder herkend zou moeten worden dan een samenstelling" (Peter) - "Dit is de schoonste vorm van zelfkennis, chapeau!" (Alex) - "Als ICT-er kan je eigenlijk geen andere kiezen he?" (Jeroen) - "Dit is een germanisme van het Duitse softwaremäßig. En dan nog fout geschreven!" (Roussou) - "omdat ik dit eigenlijk een terechte spatie vind voor de meeste software" (Jos) - "Door een foutieve spatie je eigen producten afkraken, gaat wel erg ver..." (Tessa) - "Een prachtig voorbeeld van een spatiefout die de bedoeling van de tekst compleet ondermijnt..." (Ralph) - "Geweldig als zo'n firma zijn eigen zwakke kanten kan toegeven!" (Marian) - "Hij is vooral zo erg omdat de context het 'matig zijn' van de software nergens tegenspreekt." (Ingrid) - "Ik vind dat Logitech moet winnen, al is het alleen maar omdat ze zo goud eerlijk zijn." (Huib) - "Deze vind ik extra fout omdat het geen gewone samenstelling is, maar een samenstellende afleiding." (Edwin) - "Omdat het, in het geval van Logitech, vaak klopt." (Arnout) - "Software is inderdaad vaak matig ..." (Baars) - "Te grappig om er niet voor te kiezen." (Ewen) - "Vooral de 'woordgrap' vind ik in deze erg leuk." (Roos)

mistlampen

Nummer 4:
'zware spullendoos'
(Nominatie 6)
"Dat zeg ik, Gamma!" (Tom) - "Het afgelopen jaar hebben wij genoeg zware spullen verhuisd en inderdaad deze zware spullendoos is een stuk zwaarder dan die van de Praxis." (Koen) - "Heeft in het hele proces van concept naar product niemand opgemerkt dat er niet staat wat ze bedoelen?!?" (Barbara) - "Al die dozen met verkeerde opdruk en bij niemand ging een lampje branden?" (Ellen) - "Alle nominaties verdienen een loden spatiebalkje. Maar vooruit: deze een dubbelzware balk." (Joke) - "Briljante uitvinding. Deze doos is vast zo zwaar dat je er geeneens iets in hoeft te doen om een hernia te krijgen." (Ton) - "Een zware spullendoos, hoe komen ze erop?" (Aart) - "Het was moeilijk kiezen, maar de overtuigend groot gedrukte letters gaven de doorslag." (Lisa) - "Dus daarom waren die dozen zo zwaar bij mijn verhuizing." (Vincent) - "Eigenlijk zijn ze allemaal even erg (grappig), maar de laatste nominatie ontlokte me een gniffel." (Dominique) - "En dan te bedenken dat ik 20 van die dozen had. We hebben ons een breuk getild." (Stijn) - "Gewoon de grappigste." (Marco) - "Had ik al een hekel aan verhuizen, Gamma maakt dat met de zware spullendoos niet beter." (Melanie) - "Het was moeilijk kiezen, maar om deze moest ik toch het hardst lachen." (Rinske) - "Aangezien ik altijd tamelijk zwaar til aan dergelijke overspatiëring, ben ik blij dat ie genomineerd is." (Martijn) - "Ik vind ze allemaal erg mooi, maar bij de zware spullendoos schoot ik spontaan in de lach. Die is het dus geworden." (Frank) - "Niet alleen fout maar ook nog groot en opvallend, een zwaarwegend argument." (Dick) - "Om de zware doos heb ik hardop gelachen, een goede winnaar dus." (Marco) - "Te flagrant!!" (Jelmer) - "De fout verandert de betekenis in iets anders dan was bedoeld - het verandert de doos zelfs in een product dat niet erg geschikt lijkt voor zijn doel!" (Wilfred) - "Ze zijn allemaal grappig, maar deze vind ik toch wel erg leuk!" (Dominique) - "Dat zeg ik!" (Ilse)

Nummer 5:
'systeem fout'
(Nominatie 4)
"Schaam je, Postbank!" (Xander) - "Zo'n grote jongen zou toch beter moeten weten?" (Bob) - "Dat er dan werkelijk niemand verstand heeft van spelling bij een dergelijk groot bedrijf ..." (Roel) - "Als grote organisaties als dit al niet weten waar je wel en niet spaties dient te plaatsen, dan is het hek van de dam." (Anneke) - "Na lang wikken en wegen kies ik uiteindelijk voor de Postbank, omdat het haast onbegrijpelijk is en een rare contradictie." (Elly) - "Postbank trekt nu eenmaal veel aandacht en zou een voorbeeldfunctie moeten hebben." (Hans) - "De Postbank moet alles op orde hebben, anders kunnen we nergens meer op rekenen." (Ester) - "Ik baal er altijd zo van dat de postbank mijn systeem 'fout' constateert, dat dit mijn favoriet is!" (Niels) - "Er zijn bij de Postbank in 2007 erg veel problemen geweest met internetbankieren. Maar nu beweren ze glashard dat je dat gewoon fout constateert!" (Vinod) - "Omdat deze fout elke dag vele duizenden Nederlanders onder ogen komt." (Chandra) - "Heeft met 'gezag' te maken. Een 'instituut' als de Postbank zou beter moeten weten..." (Wim) - "Ik ben blij als het systeem een fout constateert. Maar deze melding zie ik liever niet!" (Matthijs) - "Ik vind systeem fout het ergst, omdat dat een spatie is tussen twee nomina die samen één woord zouden moeten vormen." (Maryse) - "Lastig kiezen tussen monopoly en de postbank. Toch ga ik voor de bank waarvan je toch mag verwachten dat ze slimme mensen in dienst hebben." (Yan) - "Ongelooflijk dat in een grote organisatie als de Postbank niemand deze taalfout (taal fout?) heeft geconstateerd..." (Sonja) - "Het systeem voor internetbankieren ligt er bij de Postbank meer dan eens uit. Dit is dé verklaring: het systeem wordt fout geconstateerd." (Arthur) - "Van de Postbank mag je verwachten dat heldere communicatie extra aandacht krijgt." (Peter) - "Voor zo'n groot professioneel bedrijf mag toch wel juist taalgebruik verwachten." (Simon)

Nummer 6:
'inkomsten belasting'
(Nominatie 1)
"Een spelfout in een stukje cultuur, erger kan niet!" (Aike) - "Zoals je zelf al aangeeft: als kinderen het al van jongsafaan fout leren..." (Marc) - "Was er dan écht geen (eind)redacteur betrokken bij het ontwerpen en produceren van dit spel?" (Jurgen) - "Omdat het al zo lang fout is." (Frank) - "Als ambtenaar van de FOD Financiën was de keuze voor mij snel gemaakt." (Elisabeth) - "Bij mijn nominatie heb ik vooral gekeken naar de mate van inburgering van het begrip. Daarvan veronderstel ik het woordbeeld als meest frequent voorkomend." (Jan) - "Ik heb voor deze gekozen juist omdat het een spel betreft. Kinderen leren zo spelenderwijs een verkeerd woordbeeld aan" (Rita) - "Ik heb nooit goed begrepen wat er bedoeld werd. Nu weet ik eindelijk dat er inkomstenbelasting gerestitueerd wordt." (Suzy) - "Minstens de helft van de Nederlanders moet deze fout onder ogen gekomen zijn." (Jaap) - "Opvoedkundig heel slecht." (Lous) -